Ingredience (cca 12 knedlíků): | |
vařené uzené maso (krkovice) | 400 g |
olej nebo sádlo | dle potřeby |
středně velká cibule | 2 ks |
vařené brambory | 800 g |
hrubá mouka | 250 g |
dětská krupička | 100 g |
velké vejce | 1 ks |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
Dušené zelí: | |
zelí | 1 menší hlávka |
větší brambora (syrová) | 1 ks |
středně velká cibule | 1 ks |
celý kmín | 2 lžičk |
třtinový cukr (nebo cukr krystal) | 3 - 4 lžičk |
umeocet (či klasický) | 2 - 3 lžíce |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
Rodina měla chuť na klasiku, tedy plněné bramborové knedlíky s uzeným a dušené zelí. Co bych pro ně tedy neudělala. Vše potřebné jsem měla doma díky bedýnce zeleniny, tak se díky přípravě tohoto oběda, lehce spotřebovala podstatná část brambor, hlávka zelí a i cibule. Uzené jsme měli z domácích zdrojů, tak nebylo o čem přemýšlet a v poledne jsme si mohli pochutnávat na staré české klasice.
Nejprve si v osolené vroucí vodě uvaříme brambory. Jakmile jsou brambory uvařené, slijeme je a necháme vychladnout. Mezitím si můžeme připravit uzené. Doporučuji uzené maso krátce povařit, stačí cca 10 minut. Uvařené uzené maso necháme také zchladnout a poté jej nakrájíme na menší kostičky. Na pánvi si na oleji (nebo na sádle) osmažíme najemno nakrájenou cibulku a přidáme nakrájené uzené. Osmahneme a dáme stranou.
Nachystáme si zelí. Zelí si nakrouháme nebo nakrájíme na nudličky. Druhou cibulku si také najemno nakrájíme. V hrnci si na oleji zesklovatíme cibulku a přidáme nakrouhané zelí. Promícháme a přidáme najemno nastrouhanou syrovou bramboru (ta nám zelí zahustí). Přisypeme kmín (ten nám pomůže zelí lépe strávit) a trochu cukru a octa (dávám poloviční množství a během vaření přidávám, co je třeba, dle požadované chuti. Někdo rád sladší někdo zase kyselejší zelí). Podlijeme trochou vody a necháme dusit.
Vrátíme se k přípravě knedlíků. Vychladlé brambory si oloupeme, a buď nastrouháme na jemném struhadle, nebo protlačíme lisem na brambory. Přidáme vejce, hrubou mouku, dětskou krupičku a osolíme. Vypracujeme těsto. Vyválíme je do dvou válečků a ukrajujeme jednotlivé plátky, které pomocí ruky prstů roztlačíme do placičky. Do středu placičky dáme opečené uzené maso s cibulkou, zabalíme a vytvoříme knedlík. Jakmile máme knedlíky nachystané, dáváme je do osolené vroucí vody a vaříme cca 10-15 minut (záleží na jejich velikosti). Já jsem vařila cca 10 minut. Nejprve doporučuji ke konci vaření vyndat jeden knedlík, rozkrojit a zjistit, zda je už uvařený.
Mezitím, co se nám vaří knedlíky, si dovaříme zelí. Nakonec dochutí jak je třeba solí, cukrem nebo octem. Knedlíky podáváme s dušeným zelím, a pokud nám zbude uzené, tak posypané opečeným uzeným s cibulkou.
Podrobné info: