Ingredience: | |
vepřová panenka (2 menší celé panenky) | 600 g |
pomeranč | 4 ks |
loupané mleté pražené mandle | 170 g |
med | 2 lžíce |
česnek nakrájený na plátky | 4 stroužky |
extra panenský olivový olej | 4 lžíce |
nakrájené oregano | 4 lžíce |
máslo nakrájené na kostičky | 1 plátek |
mořská sůl | špetka |
čerstvě mletý pepř | špetka |
Na včerejší den jsem naplánovala grilovací minipárty. Jelikož se ale venku daly najednou servírovat jen kroupy, milá společnost se sešla u nás doma.
Z Pohlreichovy kuchařky "Grilování", jsem si vybrala dva recepty a k večeři se tak podávala VEPŘOVÁ PANENKA, plněná pomerančovou pastou s mandlemi, HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ v kávový marinádě a k tomu domácí rozmarýno-parmazánový briošky! Grilsezóna začala, tyhle dobroty by na vašem grilu rozhodně neměly chybět.
Nastrouhejte kůru ze 4 pomerančů a promíchejte ji s mandlemi, přidejte med a spojte vše, až vznikne pasta. Ostrouhaný pomeranče si oloupejte.
Maso podélně nakrojte, ale nerozkrojte úplně. Rozevřete ho a na jednu polovinu naneste mandlovou pastu. Vymačkejte na ni šťávu z pomeranče a poklaďte plátky česneku. Maso zabalte jako roládu a převažte provázkem.
Ze šťávy ze zbylých pomerančů, oregana a oleje umíchejte marinádu a přelijte jí maso v nádobě. Panenky několikrát obraťte, aby se dobře obalilo marinádou a nechte přikryté v lednici nejmíň hodinu, nejlíp však přes noc.
Asi hoďku před grilováním vyndejte maso z lednice, po hodině i z marinády, osolte ho, opepřete a marinádu si dejte stranou.
Maso grilujeme do růžova, asi 7,5 minuty z každý strany, občas potřeme ještě marinádou z pomerančů.
Hotový maso nechte před podáváním chvilku odpočnout v alobalu. Zbylou marinádu slijte do kastrůlku a na prudkým ohni svařte na polovinu. Mimo oheň postupně vmíchejte máslo.
Grilovaný panenky nakrájejte na plátky, zakápněte omáčkou a podávejte třeba se zeleninovým salátem s černýma olivama.
Podrobné info: