Ingredience: | |
střední cibule | 2 ks |
mleté maso (hovězí a vepřové) | 500 g |
vejce | 1 ks |
papriky (tenkostěnné) | 8 ks |
máslo | 50 g |
hladká mouka (nebo hraška) | 50 g |
sladká paprika | 2 lžičky |
hovězí vývar (případně voda) | 800 ml |
rajčata | 400 g (plechovka) |
bobkový list | 1 ks |
černý pepř | 5 kuliček |
nové koření | 5 kuliček |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
rajský protlak | 2 lžičky |
cukr | dle chuti |
ocet | dle chuti |
strouhanka na zahuštění masa | dle potřeby |
Tohle jídlo mám moc ráda. Pro někoho hrozba ze školní jídelny, ale u nás ho uměli (jako téměř všechno), a tak se povedlo mi ho lehce zošklivovat až v menze a pracovních vývařovnách, kde se často stávalo, že maso v paprikách bylo z půlky syrové. Ale ani to mě nezlomilo a plněné papriky jsem začala připravovat doma a hned první pokus se vyvedl. A tak ho s chutí vařím celkem pravidelně. Recept tu na blogu visí už docela dlouho, ale za ty roky už i tohle jídlo vařím trochu jinak, a tak bylo potřeba oprášit nejen fotku, ale i recept.
Pokud máme maso v celku, na jemno ho pomeleme v mlýnku a spolu s ním pomeleme i jednu cibuli. Pokud máme maso namleté, cibuli nastrouháme na hrubém struhadle nebo nasekáme na velmi jemno. Maso vložíme do mísy spolu s cibulí, vejcem, solí a pepřem. Pečlivě pomícháme rukou nebo v robotu pomocí háku. Pokud by byla směs příliš tekutá, zahustíme ji trochou strouhanky.
Z paprik opatrně vyřízneme stopku, vyjmeme semeník a bílá žebra, aniž bychom porušili zbytek papriky. Papriky naplníme masovou směsí a upěchujeme. Zbylé maso (na které nevyšly papriky) vytvarujeme do koulí nebo šišek.
Druhou cibuli nasekáme na jemno a použijeme do omáčky. V kastrolu rozpálíme máslo, přisypeme cibuli a restujeme do zlatova. Snížíme plamen a cibuli zasypeme moukou (hraškou) a asi minutu opékáme. Pak přisypeme sladkou papriku a zrovna minutu opékáme. Následně vhodíme rajčata (pokud máme čerstvá, je nutné je před tím spařit a oloupat), zarestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, pepř a nové koření, osolíme a přivedeme k varu.
Pak do omáčky přidáme papriky (a masové koule, pokud zbylo maso), tak aby byly minimálně do půlky potopené. Pod pokličkou dusíme na mírném plameni 45 - 60 minut.
Papriky vyjmeme z omáčky a dáme stranou. Omáčku přecedíme a již nevaříme. Přidáme do ní rajský protlak a dochutíme octem a cukrem (lžíce octa a dvě plné lžičky cukru většinou stačí). Papriky vrátíme zpět na prohřátí.
Servírujeme s dušenou rýží, houskovým knedlíkem, těstovinami a nebo třeba jáhly.
Podrobné info: