Ingredience: | |
větší papriky | 6 ks |
mleté hovězí maso | 250 g |
mleté vepřové maso | 250 g |
olej | 3 lžíce |
suché bílé víno | 1 dcl |
rýže na risotto | 100 g |
menší červená cibule | 1 ks |
česnek | 1 stroužek |
kořenící směs na mletá masa | 2 lžičky |
sladká paprika | 1 lžička |
sušený tymián | 1 lžička |
sekané čerstvé bylinky (oregano, bazalka, tymián, pažitka) | hrstka |
drcená rajčata | 1 plechovka |
čerstvá bazalka | cca 10 lístků |
zeleninový vývar | 250 ml |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Já prostě miluji plněné papriky. Hlavně tedy ty české s rajskou omáčkou, protože moje mamka je dělá nejlepší na světě. Dělá je tak dobré, že já sama jsem si na ně ještě netroufla, protože se bojím, že je nikdy nebudu mít jako ona a nebude to to pravé. Papriky s rajskou jsou ale přece jen těžší jídlo a do rozpáleného léta se moc nehodí. Udělala jsem tedy takovou středomořskou verzi, která je odlehčená a k létu se naopak hodí. Zelenina i maso dohromady v jedné porci a příloha už ani není potřeba. Stačí jen kousek chleba, kterým vytřete tu skvělou rajčatovou omáčku. Já osobně chleba či tmavou bagetu nakrájím na plátky, potřu olivovým olejem a chvíli opeču v troubě. Je to lahůdka a člověk si připadá jak někdo v italské restauraci na břehu moře.
Papriky omyjeme, odkrojíme vršky se stopkou a malým nožíkem vykrojíme semeník. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Na velké pánvi rozpálíme olej a necháme na něm postupně zesklovatět cibulku, poté přidáme i česnek a rýži a pár minut opékáme na mírném ohni. Zastříkneme vínem, necháme ho odpařit a do pánve přidáme mleté maso, které důkladně rozdělíme na jednotlivé hrudky. Vše dohromady opékáme asi 5 minut, než se maso zatáhne. Mezitím směs osolíme, opepříme, okořeníme a přidáme čerstvé bylinky. Troubu rozehřejeme na 180°C. Papriky naplníme směsí masa a přiklopíme vrškem se stopkou. Do hlubšího pekáčku s pokličkou rozprostřeme na dně drcená rajčata a lístky bazalky, na ně dáme papriky a zalijeme vývarem. Papriky by měly být minimálně z poloviny ponořené. Přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě 30 minut a pak ještě 20 minut nezakryté. Já nejraději podávám s topinkami z trouby, které krásně nasáknout rajčatovou omáčkou.
Podrobné info: