Ingredience: | |
velké brambory | 4 ks |
vejce | 4 ks |
slanina | 250 g |
střední cibule | 1 ks |
strouhaný sýr | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Dip: | |
bílý jogurt | dle potřeby |
citronová šťáva | dle chuti |
nasekané čerstvé bylinky | dle chuti |
cukr | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Nevím jak u vás ale u nás je to jako na horách. Takovou sněhovou nadílku si děti pěkně užijí - sáňkování to jistí. Dnes je středa, týden se nám láme do druhé poloviny, tak co si k večeři připravit nějakou tu rychlou, ale dobrou mňamku? Brambory jsou u nás doma velmi oblíbené, a když už fakt nevím co uvařit, tak je prostě naplním a je to.
Brambory umyjeme syrové i se slupkou a nahoře propícháme vidličkou. Poté je zabalíme do alobalu (každou zvlášť), urovnáme je na plech a pečeme jednu hodinu při 200°C. Vychladlé brambory rozpůlíme a vydlabeme lžičkou obsah, co nejvíce to jde.
Slaninu nakrájíme na proužky a na suché pánvi vypražíme. Slaninu vyndáme, na výpek dáme na jemno pokrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Vydlabané brambory osolíme, opepříme a nasypeme do nich strouhaný sýr.
1/2 brambory jako hlavní chod
Do osolené a opepřené vydlabané brambory se sýrem vložíme vypraženou slaninu, pokrájenou jarní cibulku a jedno vejce, které osolíme, opepříme a vložíme do zapékací misky. Pak jen krátce zapečeme. Čas odhadneme podle barvy a tuhosti vejce.
1/2 brambory jako příloha
Vydlabanou bramborovou část nastrouháme, osolíme, opepříme, přidáme vypraženou slaninu, orestovanou cibulku a jarní cibulku. Směs promícháme a naplníme do připravených brambor (vydlabaných, osolených, opepřených a vysypaných sýrem). Připravenou naplněnou bramboru vložíme do zapékací misky a krátce zapečeme. Čas odhadneme podle barvy.
Podrobné info: