Pažitka
Název:

Plněné rohlíčky ze šlehačkového těsta


Plněné rohlíčky ze šlehačkového těsta


Ingredience:
Ořechová náplň:
mleté vlašské ořechy250 g
mléko200 ml
mleté piškoty50 g
med50 g
cukr50 g
rum2 lžíce
bílek1 ks
Těsto:
ztuhlé máslo (nastrouhat)1 ks
šlehačka 33% (nešlehat)1 kelímek
hladká mouka500 g
sůl1/2 lžičky
Na obalení:
moučkový cukr dle potřeby
vanilkový cukr dle potřeby
Tvarohová náplň:
tvaroh v celofánu1 ks
žloutek1 ks
vanilkový cukr1 ks
cukr dle chuti
kůra z citronu dle chuti
Postup přípravy:

Rohlíčky si můžete naplnit náplní, která je vašemu srdci nejblíž nebo podle toho, co máte zrovna doma. Do rohlíčků jsem zvolila náplň z vlašských ořechů a pohostila s nimi návštěvu, která je velice chválila. Jsou velmi syté a hříšně nezdravé, ale jednou za čas je ráda upeču. Recept mám od své známé, která ho má po své mamince, tento recept je však velmi rozšířen i po internetu, někdy s pár úpravami.

Ořechová náplň:
V rendlíku přiveďte mléko k varu, přidejte ořechy a nechte spařit. Přidejte ostatní ingredience a důkladně promíchejte, vypněte a nechte zchladnout.

Těsto si vždy zadělávám ve velké míse, odkud mi nic nepadá a nehoním to po celé lince...
V míse smíchejte všechny ingredience dohromady a propracujte. Když těsto drží u sebe, vyndejte si ho na vál a řádně propracujte, ať se máslo rozpustí a spojí s moukou. Vytvořte si válec a ten rozkrojte na 6 stejně velké dílky. Každý dílek rozválejte na pomoučněném vále do kolečka a rozkrájejte na 12 trojúhelníčků. Na každý trojúhelníček dejte náplň a zamotejte, rohy zahněte dozadu. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte na 180°-200°C cca 20 minut do zlatova. 
Ještě teplé obalte v moučkovo-vanilkovém cukru.

Pokud chcete, můžete rohlíčky naplnit i povidly nebo tvarohovou náplní...kdy všechny uvedené ingredience na tvarohovou náplň smícháte do husté kaše.

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno