tykev (dle velikosti) | 10-12 ks |
Nádivka: | |
mleté hovězí maso | 1/2 kg |
rýže | 1 hrnek (200 ml) |
mleté nové koření | 1/2 lžičky |
skořice | 1/4 lžičky |
římský kmín | 1/4 lžičky |
hovězí vývar | trocha |
sůl | dle potřeby |
pepř | dle potřeby |
olivový olej | |
Omáčka: | |
velké zralé rajče | 10 ks |
nové koření | 4 kuličky |
pepř | 8 kuliček |
hřebíček | 3 ks |
celá skořice (asi 5 cm) | kousek |
hovězí vývar | 1/2 l |
tmavý třtinový cukr | 1 lžíce |
perník na strouhání | 3 lžíce |
sůl | dle potřeby |
Ingredience: |
Plněné tykve se podávají buď samostatně, nebo s pitou, která často nahrazuje příbor.
Arabové velmi rádi a často plní všechny možné druhy zeleniny – cukety, papriky, okurky, cibuli, tykev, brukev, malé lilky, mrkev, brambory. Prostě vše, co jde naplnit, vydlabou a použijí. Zeleninu při vaření většinou kombinují, oblíbenou kombinací jsou malé lilky, cuketky a zelené papriky. Nádivka je většinou masová (z mletého nebo drobně pokrájeného hovězího či jehněčího masa) s rýží, doplněna kořením. Někdy se přidávají i piniové oříšky.
Součástí plněné zeleniny je omáčka, rajčatová (z čerstvých rajčat) nebo jogurtová, ve které se zelenina vaří. Já jsem zvyklá plněnou zeleninu připravovat v troubě, a tak ani dnešní recept není výjimkou, víc nám tak chutná.
Jednotlivé tykve pomocí škrabky oloupeme, nožem seřízneme stopku a vnitřek opatrně vydlabeme. Nedlabeme příliš natenko, aby nám tykve varem nepopraskaly. Vydlabanou dužninu můžeme dále použít, u Arabů je často součástí míchaných vajíček k snídani.
Rajčata nakrájíme na větší kousky, dáme do hrnce, přidáme sůl, cukr, skořici, nové koření, pepř a hřebíček, a pod pokličkou dusíme hodně do měkka. Rajčata není třeba podlévat, varem pustí hodně šťávy. Rozvařená rajčata propasírujeme přes síto. Vzniklou omáčku smícháme s vývarem, podle potřeby dochutíme, jemně zahustíme perníkem na strouhání a necháme projít varem. Arabové obvykle omáčku nezahušťují vůbec, ovšem variantu s perníkem si velmi oblíbili.
Rýži několikrát propláchneme a necháme okapat. Na olivovém oleji necháme rozvonět pepř, nové koření, skořici a římský kmín. Poté přisypeme rýži a chvilku restujeme. Nakonec zalijeme trochou vývaru (po úroveň rýže) a pár minutek povaříme, do vstřebání tekutiny. Pak odstavíme a necháme vychladnout.
Mleté maso, doporučuji čerstvě mleté, osolíme a smícháme s rýží. Touto směsí plníme připravené tykve, tak cm pod okraj. Pokud vám zbyde nádivka, vytvarujte z ní menší kuličky a přidejte je do omáčky. To ocení hlavně děti, ty moje je přímo milují.
Naplněnou zeleninu vložíme do omáčky a při 190 stupních (horní a dolní ohřev) zhruba 90 minut (přikryté) pečeme.
Plněné tykve se podávají buď samostatně, nebo s pitou, která často nahrazuje příbor. V muslimském světě není zvykem před jídlem přát dobrou chuť, ale vysloví se krátká prosba, BismiLláh (ve jménu Alláha – Boha) a jí se zásadně pravou rukou. Během jídla se u Arabů rozhodně nudit nebudete. Nikdo vás nebude napomínat, že u jídla se nemluví. Právě naopak, je více než dovoleno živě konverzovat, bavit se a smát, rozjímat a hlavně nikam nespěchat!
Podrobné info: