Pažitka
Název:

Plněný lilek "KIRNIYARIK"


Plněný lilek "KIRNIYARIK"


Ingredience:
Ingredience:
mleté krůtí maso500 g
lilek2 ks
střední cibule2 ks
červená silnostěnná paprika1 ks
čerstvá rajčata (nebo 1 plechovka drcená rajčata)350 g
mozzarella80 g
česnek6 stroužků
slunečnicová semínka2 lžíce
olivový olej8 lžic
sůl špetka
pepř špetka
koření bolognese špetka
bazalka dle potřeby
Postup přípravy:

V různých kuchyních se z lilku připravují rozličné speciality....

Já jsem se rozhodla vyzkoušet tureckou variantu s mletým masem,která se jmenuje "KARNIYARIK" (což je v překladu prý rozštěpené břicho) Původně se připravuje s piniovými oříšky,ale lze je nahradit i slunečnicovými semínky ;)

Lilky opláchneme,osušíme,podélně rozkrojíme a vydlabeme dužinu,....pozor,abychom neporušily slupku!...okolo okrajů necháme asi 1 cm dužiny. Vzniklé "lodičky"i vydlabané kousky posolíme a necháme asi 30 minut vypotit.Mezitím si připravíme náplň.Mleté krůtí maso,na drobno nakrájenou cibuli a papriku osmahneme v hlubší pánvi na 6 PL olivového oleje,přidáme spařená,oloupaná rajčata,nakrájená na kousky (nebo konzervovaná),vydlabanou dužinu z lilků a prolisovaný česnek.Ochutíme solí,barevným pepřem a kořením Bolognese.Za občasného promíchání dusíme pod poklicí na mírném plameni cca 30 minut - měla by se vydusit veškerá šťáva.

Mezitím si na suché pánvi opražíme slunečnicová semínka,vyndáme,na pánev nalijeme 2 PL olivového oleje a zprudka,ale krátce opečeme osušené lilkové "loďky",z každé strany asi 2 minuty.Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů,do masovo-rajčatové směsi přidáme nasekanou bazalku,kousky mozzarelly a krátce prohřejeme než se sýr rozpustí. Ochutnáme a dle potřeby dochutíme. Lilky naplníme směsí,naskládáme do pekáčku,podlijeme 2dl teplé vody a 30 minut zapékáme v troubě.Před podáváním posypeme opraženými slunečnicovými semínky.Takto zapečený lilek servírujeme teplý i studený.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Milena Jandusová

    zavřít okno