Ingredience: | |
mleté krůtí maso | 500 g |
lilek | 2 ks |
střední cibule | 2 ks |
červená silnostěnná paprika | 1 ks |
čerstvá rajčata (nebo 1 plechovka drcená rajčata) | 350 g |
mozzarella | 80 g |
česnek | 6 stroužků |
slunečnicová semínka | 2 lžíce |
olivový olej | 8 lžic |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
koření bolognese | špetka |
bazalka | dle potřeby |
V různých kuchyních se z lilku připravují rozličné speciality....
Já jsem se rozhodla vyzkoušet tureckou variantu s mletým masem,která se jmenuje "KARNIYARIK" (což je v překladu prý rozštěpené břicho) Původně se připravuje s piniovými oříšky,ale lze je nahradit i slunečnicovými semínky ;)
Lilky opláchneme,osušíme,podélně rozkrojíme a vydlabeme dužinu,....pozor,abychom neporušily slupku!...okolo okrajů necháme asi 1 cm dužiny. Vzniklé "lodičky"i vydlabané kousky posolíme a necháme asi 30 minut vypotit.Mezitím si připravíme náplň.Mleté krůtí maso,na drobno nakrájenou cibuli a papriku osmahneme v hlubší pánvi na 6 PL olivového oleje,přidáme spařená,oloupaná rajčata,nakrájená na kousky (nebo konzervovaná),vydlabanou dužinu z lilků a prolisovaný česnek.Ochutíme solí,barevným pepřem a kořením Bolognese.Za občasného promíchání dusíme pod poklicí na mírném plameni cca 30 minut - měla by se vydusit veškerá šťáva.
Mezitím si na suché pánvi opražíme slunečnicová semínka,vyndáme,na pánev nalijeme 2 PL olivového oleje a zprudka,ale krátce opečeme osušené lilkové "loďky",z každé strany asi 2 minuty.Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů,do masovo-rajčatové směsi přidáme nasekanou bazalku,kousky mozzarelly a krátce prohřejeme než se sýr rozpustí. Ochutnáme a dle potřeby dochutíme. Lilky naplníme směsí,naskládáme do pekáčku,podlijeme 2dl teplé vody a 30 minut zapékáme v troubě.Před podáváním posypeme opraženými slunečnicovými semínky.Takto zapečený lilek servírujeme teplý i studený.
Podrobné info: