Ingredience: | |
velké brambory | 2 ks |
kysané zelí | 500 g |
uzená žebra | 500 g |
30% smetana | 100 ml |
máslo | 1 lžíce |
hladká mouka | 2 lžíce |
sladká paprika | 1 lžička |
bobkový list | 2 ks |
pepř | 5 kuliček |
nové koření | 3 kuličky |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
kmín | dle chuti |
Tohle je přesně počasí na nějakou skvělou vařící polívku, kterou zelňačka určitě je. Ta nejlepší je z uzených žeber, s trochou smetany na zjemnění. Žádná věda, jdeme na to!
Uzený žebra spolu s divokým kořením uvaříme do měkka, vývar scedíme přes plátýnko a maso obereme.
Zvlášť dáme vařit se solí a kmínem brambory, nakrájený na kostičky a zvlášť pokrájený zelí.
V hrnci usmažíme jíšku z másla a mouky, na poslední půl minutku přidáme mletou papriku a zápražku zalijeme vodou se zelím a částí vývaru z žeber.
Provaříme cca 15 minut, přidáme obraný uzený maso, brambory a na závěr polévku zjemníme smetanou. Dochutíme solí, pepřem a hotovo.
Samozřejmě do ní můžete přidat i dobrou klobásku a přímo do talíře pak přidat lžičku zakysaný smetany... variant je mnoho.
Podrobné info: