Ingredience: | |
nasekané morkové kosti | 6 ks |
máslo | 1 lžička |
mrkev | 1 - 2 ks |
celer | 1/4 ks |
petržel | 1 ks |
cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
bobkový list | 2 ks |
nové koření | 3 kuličky |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Neustále vařím polévky, většinou ty husté zeleninové. V řeznictví jsem ale objevila hovězí morkové kosti a tak máme báječný hovězí vývar, který sice při přípravě vyžaduje hodně času, ale práci minimální. A jde s ním vykouzlit tolik dobrot.
Rozpálíme troubu na 220°C a morkové kosti, rozložené na pekáčku, pečeme 20 minut dozlatova. Mezitím ve větším hrnci na másle orestujeme zeleninu nakrájenou na větší kousky. Přidáme bobkový list a nové koření. K zelenině vložíme upečené kosti a vše zalijeme studenou vodou, cca 1,6 litru, osolíme, opepříme, přivedeme k varu. Vývar necháme táhnout (na nejnižším plameni) minimálně 2 hodiny. Můj vývar se táhnul 4 hodiny.
Můžete jít ještě dál. Vyndejte zeleninu i kosti a vařte na středním plameni bez pokličky, až se obsah zredukuje zhruba na třetinu. Tuto redukovanou zchladlou tekutinu nalijte do porcovaných sáčků na led a uložte do mrazáku. Domácí bujón bude vždy po ruce.
Podrobné info: