Pažitka
Název:

Poctivý hovězí vývar


Poctivý hovězí vývar


Ingredience:
Ingredience:
nasekané morkové kosti6 ks
máslo1 lžička
mrkev1 - 2 ks
celer1/4 ks
petržel1 ks
cibule1 ks
česnek2 stroužky
bobkový list2 ks
nové koření3 kuličky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Neustále vařím polévky, většinou ty husté zeleninové. V řeznictví jsem ale objevila hovězí morkové kosti a tak máme báječný hovězí vývar, který sice při přípravě vyžaduje hodně času, ale práci minimální. A jde s ním vykouzlit tolik dobrot.

Rozpálíme troubu na 220°C a morkové kosti, rozložené na pekáčku, pečeme 20 minut dozlatova. Mezitím ve větším hrnci na másle orestujeme zeleninu nakrájenou na větší kousky. Přidáme bobkový list a nové koření. K zelenině vložíme upečené kosti a vše zalijeme studenou vodou, cca 1,6 litru, osolíme, opepříme, přivedeme k varu. Vývar necháme táhnout (na nejnižším plameni) minimálně 2 hodiny. Můj vývar se táhnul 4 hodiny.

Můžete jít ještě dál. Vyndejte zeleninu i kosti a vařte na středním plameni bez pokličky, až se obsah zredukuje zhruba na třetinu. Tuto redukovanou zchladlou tekutinu nalijte do porcovaných sáčků na led a uložte do mrazáku. Domácí bujón bude vždy po ruce.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Tereza Pekárková

    zavřít okno