Ingredience: | |
vejce | 3 ks |
Hera máslová příchuť | 100 g |
cukr krupice | 150 g |
mletá vanilka (nebo semínka z jedno lusku) | 1/2 lžičky |
podmáslí | 150 g |
polohrubá mouka | 250 g |
sůl | špetka |
prášek do pečiva | 2 lžičky |
drobné ovoce | 250 g |
polohrubá mouka na obalení ovoce | 3 lžíce |
cukr krupice na posypání koláče | 3 lžíce |
Dnešní jednoduchou bublaninu jsme si doma oblíbili hlavně jako nedělní i všední snídani nebo svačinu pro děti do školy. Je pěkně vláčná, nadýchaná a svěží díky ovoci. Podmáslí o pečiva mám moc ráda. Používám ho i do kváskového chleba, ten s podmáslím je můj úplně nejoblíbenější.
Když jsem zkoušela doma v robotu vyrábět domácí máslo, zbylo mi samozřejmě i podmáslí a tak jsem ho hned využila právě do tohoto receptu.
Vyzkoušejte a napište mi, jak vám bublanina chutnala.
Heru nechejte změknout a dejte šlehat do kuchyňského robota, spolu s cukrem. Šlehejte, dokud se obě suroviny nespojí. Vznikne krémová směs. Cukr nemusí být úplně rozpuštěný. Přidejte postupně všechna vejce. Nakonec vanilku a důkladně prošlehejte.
Do mísy přidejte podmáslí a šlehejte na pomalejší rychlost, dokud se všechny suroviny nespojí.
V menší misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Sypkou směs vmíchejte do tekuté směsi v míse robota. Umíchejte hladké těsto bez hrudek.
Ovoce můžete použít mražené. Já jsem použila lesní směs a vůbec jsem ji nerozmražovala. Dejte ovoce do misky po mouce, pokud se vám zdá kyselé, můžete přidat dvě lžíce moučkového nebo třtinového cukru. Přisypte polohrubou mouku a promíchejte. Opatrně, aby se ovoce nerozpadlo. Ale tak, aby bylo pěkně obalené. Cukrem i moukou.
Teď můžete ovoce přidat do těsta a promíchat. Nebo můžete použít druhý způsob. Těsto vylijte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech (já jsem pekl ve větším pekáči) a ovocem posypte povrch. Oba dva způsoby jsou dobré. Vyberte si ten, který se vám více líbí.
Těsto je trochu tužší, rozetřete ho ve formě a posypte krupicovým cukrem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C.
Pečte 40 - 45 minut. Povrch by měl pěkně zezlátnout.
Dobrou chuť přeje Elly.
Podrobné info: