Pažitka
Název:

Podmáslový chléb s domácím máslem


Podmáslový chléb s domácím máslem


Ingredience:
Rozkvas:
žitná mouka150 g
kvásek45 g
voda250 ml
Těsto:
pšeničná chlebová mouka (já ráda mouky míchám, takže jsem použila 250 g špaldové chlebové mouky, 100 g špaldové mouky, 100 g hladké pšeničné mouky)450 g
žitná chlebová mouka150 g
sůl2 - 3 lžičky
med1 lžička
podmáslí300 ml
semínka (lněná, sezamová...) dle chuti
Máslo:
smetana ke šlehání (30%)3 kelímky
Postup přípravy:

Doma si peču kváskový chléb. Od té doby, co jsem to zkusila poprvé, tak pečivo domů prakticky nekupujeme. Nic se nevyrovná vůni a především i chuti právě upečeného, voňavého chleba, a pokud tuto dobrotu chcete povýšit ještě o jednu úroveň výše, tak si jej namažte máslem, které si doma snadno sami vyrobíte. Podmáslí, které vám při výrobě másla zbude, prostě využijete při přípravě chleba.

Máslo:   

Domácí máslo si vyrobíme tak, že ze smetany si dáme do vyšší nádoby a pomocí metliček (robotu s metličkami) vyšleháme a v podstatě přešleháme až nám smetana začne hrudkovatět. Poté se vzniklé máslo začne lepit na metličky a podmáslí se bude usazovat na dně nádoby. Takto ušlehané máslo pak přendáme do cedníku, vyloženého plátýnkem a necháme vykapat zbytek podmáslí. Pak jej ještě v plátýnku zabalíme a trochu vymačkáme. Posledních zbytků podmáslí se zbavíte, pokud vzniklé máslo promnete ve studené vodě. Máslo pak osušte a zabalte do potravinové folie nebo do krabičky s víčkem. Je třeba pamatovat, že domácí máslo nemá dlouhou trvanlivost, tak jej rychle spotřebujte. Skladujete v chladničce. 

Chléb:

Nejprve si založíme rozkvas. V nádobě si smícháme kvásek, žitnou mouku a vodu. Rozmícháme. Vznikne kašovitá konzistence. Takto založený rozkvas necháme cca 10 hodin vzejít. Množství by se mělo přibližně zdvojnásobit. Poté si z rozkvasu odebereme dvě polévkové lžíce na případně další pečení a přidáme ke kvásku, který máme v lednici.

V míse si smícháme vzniklý rozkvas společně s prosátou moukou (pšeničnou, špaldovou, žitnou), sůl, med a podmáslí. Těsto propracujeme buď pomocí ruky nebo robotu, dokud nejsou všechny suroviny spojené v kompaktní těsto. Takto uhnětené těsto pak uložíme do mísy vymazané trochou oleje a necháme kynout. Po cca 40 minutách těsto přeložíme a pak ještě jednou, tedy po dalších 40 minutách. V míse kyne těsto cca 2 hodiny. Poté vysypeme ošatku hladkou moukou a těsto před uložením do ošatky propracujeme a poté vytvarujeme podle tvaru ošatky a uložíme do ošatky. V ošatce necháme kynout cca 2 - 3 hodiny. Poté předehřejeme troubu společně s plechem, na kterém budeme chleba péct cca na 250 stupňů. Poté vyklopíme chleba z ošatky (já používám pečící folii, lze použít i pečící papír), pokud chceme, můžeme nařezat a pečeme na 250 stupňů 10 minut (chleba by měl vyskočit), poté snížíme teplotu na 200 - 190 stupňů a pečeme ještě cca 30 - 35 minut. Během pečení doporučuji chleba rosit vodou). Chleba je upečený, pokud zespoda zaklepeme a "duní".

Pak už si můžete vychutnat čerstvě upečený podmáslový chléb s domácím máslem.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno