Ingredience: | |
menší červená řepa | 3 ks |
dýně Hokaido | 1/2 ks |
sušený tymián | 1 lžička |
olivový olej | 2 lžíce |
mletá uzená paprika | 1 lžička |
kayenský pepř | 1/2 lžičky |
mořská sůl | 1/2 lžičky |
mletý pepř | dle chuti |
cizrna (vařená nebo sterilovaná) | 200 g |
Zálivka: | |
olej | 2 lžíce |
citron | 1/2 ks |
med | 1 lžička |
Jako k jaru patří chřest…jako k létu patří jahody, tak k podzimu neodmyslitelně patří dýně a kořenová zelenina. Nejenom, že je pro naše tělo nejvhodnější jíst sezónní a lokální suroviny, ale i jejich cena je v tomhle období více než příznivá. I když miluju banány, avokáda a takzvané superpotraviny používám v kuchyni opravdu ráda a často, snažím se zařazovat do jídelníčku i hodně těchto sezónních a tuzemských surovin. A mezi mé nejoblíbenější patří na podzim rozhodně dýně. Na blogu už najdete hned několik dýňových receptů, sladkých i slaných. Tak třeba dýňové muffiny jsme si doma tak zamilovali, že jsem je v jednom týdnu pekla hned dvakrát! Recept si můžete připomenout tady.
Mezi moje nejoblíbenější podzimní jídla patří pečená zelenina. Je to rychlé, levné a vždycky tam zužitkuju poslední kousky veškeré zeleniny z lednice. Tentokrát jsem dýni doplnila o červenou řepu a lehce pikantní kombinaci koření a svěží citronovo-medovou zálivku. Kayenský pepř dodá zelenině příjemně pikantní nádech a uzená paprika se postará o naprosto skvělou lehce kouřovou chuť. Cizrna se zase postará o pořádnou dávku bílkovin a vy máte výborný a výživný salát. Doufám, že vám bude chutnat stejně jako
Začneme tím, že si dáme předehřát troubu na 200 stupňů. Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostky. Na stejně velké kousky nakrájíme i dýni hokaido, kterou na rozdíl od řepy nemusíme loupat. Zeleninu dáme do větší mísy, zakápneme olivovým olejem, přidáme kayenský pepř, uzenou papriku, tymián, sůl a pepř, a vše společně důkladně promícháme. Zelenina by měla být směsí koření krásně obalená ze všech stran. Takhle připravenou ji nasypeme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 40 minut. Občas můžete zeleninu promíchat, aby se propekla rovnoměrně.
Zatímco se peče dýně s řepou, připravíme si zálivku. Není to nic složitějšího než smíchání olivového oleje s citronovou šťávou a troškou medu. Vše metličkou důkladně rozšleháme, aby se všechny ingredience spojily a vznikla hladká zálivka.
Upečenou zeleninu smícháme v míse s cizrnou a citronovou zálivkou. Podávat můžeme ihned ještě teplý, ale chutná skvěle i studený.
Dobrou chuť!
Podrobné info: