Ingredience: | |
čočka | 500 g |
voda/vývar | 3 - 4 l |
středně velká mrkev | 5 s |
středně velká cibule | 3 ks |
česnek | 3 velké stroužky |
čerstvě nastrouhaný křen | 5 lžic |
majoránka | hrst |
himalájská růžová sůl | dle chuti |
S podzimním obdobím nastal čas hustých zeleninových polévek, které naše tělo nejen zahřejí, ale také pořádně prohřejí.
Běžně vařím polévku z červené čočky, ale ať máme taky trochu změnu.
Polévky si uvaříme pořádný hrnec, a jelikož by podzimní polévka měla opravdu prohřát, přidáme do ní také čerstvý nastrouhaný křen.
Čočku si den předem namočíme, abychom ji pak měli uvařenou během chvilky.
Nasekáme si cibuli na jemno a na másle ji necháme zesklovatět. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouháme mrkev.
K zesklovatělé cibuli prolisujeme stroužky česneku a necháme ho chvilku provonět. Následně přidáme nastrouhanou mrkev a čočku. Vše řádně zamícháme a několik minut restujeme, dokud mrkev aspoň trochu nezměkne.
Zalijeme vroucí vodou či vývarem, přidáme majoránku, sůl a vaříme pod pokličkou do měkka přibližně 20 - 25 minut. Když máme už téměř hotovo, přidáme čerstvý nastrouhaný křen.
Křen je cítit, ale nepálí, takže se nemusíte bát dát polévku malým dětem. A vy, kteří malé děti nemáte, tak s křenem vůbec nešetřete.
Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: