Ingredience: | |
dýně Hokkaido | 1/2 ks |
mladé řepy | 4 ks |
tuřínek | 2 ks |
zelená cuketa | 1 ks |
žlutá cuketa | 1 ks |
jarní cibule | 2 ks |
česnek | 1 stroužek |
olivový olej | cca 1/2 hrnku |
dýňový olej | cca 3 lžíce |
vinný ocet | 2 lžíce |
polotvrdý kozí sýr | 150 g |
chléb (lepší je starší) | dle chuti |
tymián | pár snítek |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
toskánská kapusta | dle chuti |
Můj oblíbený letní salát má nového bráchu! A to svoji podzimní verzi (letní s milionem rajčat ZDE). Podzimní panzanella voní tymiánem, září dýní a řepou. A toskánská kapusta jí dodává nádhernou temnou zelenou barvu. Prostě podzim na talíři.
Dýni cukety, tuřínky a řepy očistíme a nakrájíme na kousky velikosti sousta, pokapeme olejem, lehce osolíme a upečeme v troubě na 200 stupňů. Trvá to asi dvacet minut. Trvá to asi dvacet minut. Zelenina by měla být měkká, ale ne rozvařená.
Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi na dvou lžících rostlinného oleje.
Na zálivku spolu smícháme čtvrt hrnku olivového oleje, tři lžíce dýňového oleje, sůl, pepř, tymián a dvě lžíce vinného octa a nasekaný stroužek česneku.
Z toskánské kapusty vytrhneme řapík a list nakrájíme na tenké nudličky, jarní cibulku nakrájíme také na nudličky.
Kozí sýr nakrájíme na kostičky.
Pečenou zeleninu necháme zchladnout a promícháme ji se zbylou zeleninou, opečeným chlebem, sýrem a zálivkou.
Pokud milujete pečenou zeleninu, vyzkoušejte taky recept na pečené kadeřávkové chipsy, pečenou brokolici s tahini nebo třeba polévku z pečené řepy.
Podrobné info: