Ingredience: | |
toskánská kapusta | 150 g |
dýně Hokaido | 1/4 ks |
cibule | 1 ks |
velká brambora | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
petrželka | hrstka |
voda nebo vývar | 1 l |
smetana ke šlehání | 100 ml |
Ghíčko nebo máslo | dle potřeby |
muškátová oříšek | špetka |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Tak už nás podzim přece jen dostihl... A mně se do ruky dostala toskánská kapusta a navíc jsem měla zbytek dýně, který volal po zpracování. Krémové polévky jsou u nás sázkou na jistotu a nejinak tomu bylo i dnes. Pokud jde o tuto kapustu, určitě musím všem doporučit. Je nadupaná vitamíny, minerály, má vysoký obsah vlákniny a chrání buňky před volnými radikály.
Na troše ghíčka necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Mezitím si omyjeme kapustu a odkrojíme tuhé konce. Dýni a bramboru nakrájíme na malé kostičky, česnek na plátky a kapustu na tenké nudličky. K cibulce přidáme ostatní nakrájenou zeleninu a společně restujeme, dokud nezačne chytat barvu. V té chvíli zalijeme vodou/vývarem a smetanou. Ochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou petrželku. Vaříme asi 20 minut do změknutí zeleniny. Nakonec rozmixujeme do hladka a přidáme špetku muškátového oříšku. Na talíři ještě můžeme dozdobit smetanou a snítkou petrželky. Dobrou chuť!
Podrobné info: