Pažitka
Název:

Pohanka s houbami, špenátem a parmezánem


Pohanka s houbami, špenátem a parmezánem


Ingredience:
Ingredience:
pohanka375 g
sušené houby50 g
hnědé žampiony125 g
čerstvý listový špenát100 g
bílé víno1 dcl
chilli paprička1 ks
česnek2 stroužky
olivový olej dle potřeby
sůl dle chuti
parmazán80 g
cibule1 ks
Postup přípravy:

Pohanka je velmi zdravá surovina. Je zdrojem kvalitních bílkovin i nerozpustné vlákniny. Také se těší vysokému obsahu minerálních látek, jako je mangan, zinek, selen a měď. Obsahuje vitamin B1 a B2, vitamin E a vitamin C.

Tato přirozeně bezlepková surovina je velmi vděčná, co se týče přípravy. Můžete si ji totiž udělat naslano i nasladko. Já pro tentokrát zvolila slanou variantu s houbami, čerstvým špenátem a parmezánem a byla to pecka. Navíc jsem měla oběd do 30 minut hotový, takže se tento recept hodí i na rychlou a zdravou večeři, kterou zvládnete uvařit i v pracovním týdnu.

  1. Sušené houby dejte do misky a zalijte je vodou, aby nabobtnaly.
  2. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno, takto stejně nakrájejte i česnek a chilli papričku.
  3. Nabobtnané houby vyjměte z vody (tu ale nevylévejte) a pokrájejte je nadrobno.
  4. Žampiony nakrájejte na čtvrtky.
  5. V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej.
  6. Na oleji orestujte cibuli, česnek a chilli papričku.
  7. Když je cibule sklovatá, přidejte pokrájené žampiony a také je orestujte.
  8. Poté přidejte pohanku, kterou také orestujte.
  9. Nyní přilijte bílé víno a nechte jej vypařit.
  10. Poté pohanku zalijte vodou, ve které byly namočeny sušené houby,  přidejte sůl a přikryjte pánev poklicí.
  11. Pohanku nyní vařte cca 15 minut až do změknutí pohanky a vstřebáním vody.
  12. Listový špenát operte a přidejte jej k pohance. Promíchejte, ale už pohanku nevařte, špenát by měl jen trochu povolit.
  13. Parmezán nastrouhejte a přidejte také do pohanky, opět promíchejte.
  14. Ihned podávejte.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Jašková

    zavřít okno