Ingredience: | |
pohanka | 50 g |
pohankové vlčky | 75 g |
mleté hovězí či vepřové maso | 150 g |
mrkev | 1 ks |
jraní cibulka | 1 ks |
česnek | 4 stroužky |
vejce | 2 ks |
petrželová nať | dle chuti |
olivový olej | 1 lžíce |
Znáte pohanku? Pohanka je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže jako jedna z mála obilovin je vhodná pro osoby trpící celiakií.Také posiluje imunitu, využívá se i při detoxikaci a doporučuje se k jídlu zejména v zimě, protože prohřívá organismus.
Nejprve si v hrnci se 100 ml vody uvaříme pohanku do měkka. Zeleninu očistíme, oloupeme. Mrkev nastrouháme na jemno, cibulku nakrájíme na kolečka, česnek utřeme a petrželovou nať nakrájíme. Na olivovém oleji zlehka orestujeme maso, cibuli, mrkev a necháme vychladnout. Mezitím si slijeme přebytečnou vodu, jestli nám nějaká zbyla a uvařenou pohanku pomixujeme. Mixovat nemusíte, ale já jsem mixla. Ochutíme utřeným česnekem a petrželkou. Směs z masa smícháme s pohankou, přidáme vejce a přisypáváme vločky do hustšího těstíčka. Pokud máme pořád řídké, přisypeme ještě vločky (ingredience jsou orientační, karbanátky dělám většinou od oka). Z toho vytvarujeme placičky, vložíme na pečící papír a pečeme ve vyhřáté troubě na 180° 15 minut dozlatova.
Podrobné info: