Pažitka
Název:

Pohankové košíčky z lískáčků, šmakouna a kakao-kokos krému s Ghí


Pohankové košíčky z lískáčků, šmakouna a kakao-kokos krému s Ghí


Ingredience:
Těsto:
pohanková mouka180 g
kokosový cukr60 g
lískové ořechy60 g
žloutek1 ks
vanilkový cukr2 lžičky
himalájská sůl špetka
Alsan50 g
České Ghíčko bio25 g
Světlý krém:
vyšlehaná kokosová smetana Soyatoo6 lžic
banán1 ks
přírodní šmakoun100 g
Tmavý krém:
kokosová smetana Soyatoo1 a 1/2 balení
kakao Lifefood3 lžíce
datlový sirup dle chuti
České Ghíčko bio1 lžíe
Ozdobení:
Vivani hot chocolate vegan dle potřeby
strouhaná jablka dle chuti
maliny dle chuti
Postup přípravy:

Kdo pracuje s pohankovou moukou, moc dobře ví, že vyválet z něj těsto není snadné. Já se pustila do košíčků, které jsem vykrajovala vykrajovátkem od Tescomy a dávala do formy na muffiny. Toto těsto je pro velmi silně psychicky odolné jedince. Je darebné, trhá se, ale je tak dobré, že si jej určitě zopakuji. V kombinaci s krémy jsou košíčky přímo úžasné. Má to jedinou chybu...Už nejsou.

Prosejem mouku, přidáme vypsané suroviny a vypracujeme těsto, necháme vychladit v lednici 2 hodiny. Těsto vyndáme z lednice, propracujeme, vyválíme a vykrájíme. Jak jsem psala v úvodu, těsto je darebné takže doporučuji pomoučnit pohankovou moukou obě dvě strany těsta a válet jen jedním směrem. Po vyválení a vykrojení přemístíme do formy na muffiny a lehce vtlačíme prsty a přimáčkneme ke dnu. Pokud se těsto potrhá, nevadí, je hodně vláčné stačí přimáčknout a ono se krásně spojí. Pokud by se nedařilo, dejte do formiček na košíčky. Já měla formu na 12 muffinů. Když máme hotovo 12 košíčků, vložíme je do rozehřáté trouby na 180°C a pečeme, dokud nezačne těsto hnědnout. 10-15 minut, nádherně voní. Necháme těsto vychladnout, vyndáme z formy a pokračujeme ve výrobě košíčků.
Košíčky necháme do druhého dne odpočinout.

Druhý den si připravíme náplně. Vyšleháme kokosovou smetanu Soyatoo. Odebereme si z ní 5 lžic. Rozmixujeme si tyčovým mixérem banán společně se šmakounem a vmícháme do odebrané šlehačky.

Do zbylé kokosové smetany přidáme kakao a datlový sirup, já dala 2 polévkové lžíce a vyšleháme.

Nejprve dáme do košíčků lžičkou světlý krém a pak zdobícím sáčkem tmavý krém, posypeme Vivani hot chocolate čokoládou. Necháme vychladit v lednici.

Synovi jsem u dvou košíčků dala jako druhou vrstvu nastrouhaná jablíčka a ozdobila malinami.

Bohužel jsem doma neměla guarovou gumu, která usnadňuje práci s těstem, příště určitě přidám. Upozorňuji, že košíčky jsou křehké.
Vanilkový cukr mam domácí. Stačí prázdné lusky zasypat třtinovým cukrem.

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno