Pažitka
Název:

Pohankové muffiny


Pohankové muffiny


Ingredience:
Ingredience:
světlá pohanka200 g
vlašské ořechy200 g
banány6 - 8 ks
rostlinné mléko150 ml
javorový sirup4 lžíce
kypřící prášek bez fosfátů1 lžička
jedlá soda1 lžička
skořice2 lžičky
sůl špetka
kvalitní hořká čokoláda100 g
Krém:
hraška vanilka80 g
rostlinné mléko400 ml
kokosový olej2 lžíce
citronová šťáva3 lžíce
javorový sirup4 lžíce
vanilkový lusk dle chuti
Postup přípravy:

Pohankové muffinky se staly u nás doma závislostí. Nejen jako dezert, když vás honí mlsná, ale i bez výčitek, jako dobrá snídaně s hrnkem dobrého kakaa.

Na tyto muffinky není potřeba žádný olej ani cukr. A přesto jsou vláčné a lahodné. Základem těsta je pohanka, vlašské ořechy a banány. Krém je zhotoven z Hrašky vanilky, takže muffinek je i bohatý na bílkoviny. Krém si navíc můžete dochutit dle libosti. Můžete ho nechat vanilkový nebo přidat kakao, skořici či kávu.

Světlou pohanku vložíme do nožového mixéru a umeleme na mouku. Přendáme do mísy.
Vlašské ořechy nameleme nebo rozmixujeme v nožovém mixéru a přidáme k pohankové mouce.
Banány rozmixujeme se skořicí, špetkou soli, mlékem a javorovým sirupem a přilijeme k suchým ingrediencím.
Přidáme kypřící prášek, jedlou sodu a nasekanou čokoládu.
Vše pořádně promícháme a plníme do připravených košíčků velkou polévkovou lžící.
Košíčky plníme tak do dvou třetin.
Pečeme na 180°C/25-30minut.

Krém:
Hrašku Vanilku rozmícháme ve studeném rostlinném mléce metličkou a za občasného míchání vaříme na mírném ohni 20 minut.
Vznikne nám velmi hustá kaše, kterou necháme vychladnout.
Vychladlou kaši (nepanikařte, bude to velmi hustá hmota) přendáme do nožového mixéru. Přidáme kokosový olej, citrónovou šťávu, sirup a vše mixujeme na hladkou směs.
Přidáme vnitřek vanilkového lusku nebo ingredience dle chuti (kakao nebo skořici, či lžíci silné kávy...) a vše ještě promixujeme.
Naplníme si zdobící sáček a zdobíme upečené vychladlé muffiny.
Pokud chcete více krému, je potřeba do muffinku vytlačit díru, já používám tento děrovač, ale šikovná kuchařka si určitě vystačí i s hrubším koncem vařečky nebo jiným náčiním. 

Podrobné info:
Počet porcí24 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Iveta Ondruchová

    zavřít okno