Ingredience: | |
mleté lískové oříšky | 60 g |
pohanková mouka | 200 g |
Alsan bio (náhražka za máslo) | 130 g |
štáva z hroznů - odšťavněných | 65 g |
tapioka škrob | 30 g |
datlový sirup | 20 g |
pohanková mouka | na pracovní plochu |
Obdobné těsto používám na přípravu vánočních rohlíčků, které nám strašně chutnají a musím je vždy připravovat minimálně ve třech dávkách. Rozhodla jsem se toto těsto vyzkoušet na sušenky. Původní těsto je drolivější a hůř se s ním pracuje. Jestli jsou sušenky, u kterých mám problém se udržet a neustálé nutkání chodit uzobávat, jsou to právě tyto. O to víc pokud si je obalím v pomletém kokosovém cukru a vypadá to, že nebudu jediná. Našemu mlsounkovi sušenky zachutnaly také.
Na pracovní plochu si nasypeme mouku, tapioka škrob, přidáme povolený alsan, mleté ořechy, šťávu z hroznů a datlový sirup. Vypracujeme těsto, které se nesmí lepit k podložce. V případě potřeby přidáme pohankovou mouku, pokud bude docházet, naopak ke drolení přidáme tuk.
Vypracované těsto necháme odležet do druhého dne v lednici nebo přes noc.
Když máme těsto vychlazené, vyjmeme jej z lednice, rozválíme a vykrojíme požadované tvary. Tapioka škrob usnadní práci s těstem, těsto se netrhá a snadno se válí. Bohužel se mi nepovedlo vykrojit vykrajovátky více jak 3 zvířátka a měla jsem obavu zda by se po upečení sušenky nelámaly, ale nevadí, příště zkusím přidat vice tapioka škrobu. Pokud se spokojíte s klasickými tvary, jako jsou srdíčka kolečka či jiné, tak toho se bát nemusíme, to jde krásně. Já použila pro vykrojení těsta kolečko na linecké cukroví, chtěla jsem vyšší sušenky, vykrajovala jsem výšku 1 cm. Vykrojené sušenky nandáme na plech s pečícím papírem, můžeme nechat hladké nebo nadekorovat. Já si vzala mini kolečko na vykrajování středu lineckého cukroví a vtlačila jsem kroužky po obvodu, aby vznikly kytičky, připravený plech se sušenkami jsem vložila do částečně předehřáté trouby a pekla přibližně 20 minut na 180°C, poznáte nádhernou vůní po bytě.
Já si jednu sušenku vždy nadzvihnu a když je růžová vyndávám ven z trouby.
Podrobné info: