Ingredience: | |
pohanková mouka | 100 g |
šachorová mouka | 20 g |
vanilková hraška | 20 g |
jablko | 1 ks |
mandlové mléko Provamel | 200 ml |
kypřící prášek z vinného kamene bio nebio | 1 lžička |
Alsan bio | na pomazání plotýnky |
jahody | na ozdobení |
Vanilkovou hrašku už známe a co Šáchorovou mouku? Šáchor se schovává za mnoho jmen, nejčastěji chufa (čti: čufa), zemní mandle nebo také tygří ořechy.
Mouka se vyrábí z podzemních hlízek, které mají lahodnou lehce nasládlou mandlovo-lískovooříškovou chuť a vzhledově připomínají seschlé lískové ořechy. Šáchorová mouka chuťově zcela nahradí mleté ořechy, proto ji tedy ocení i alergici na ořechy, kteří jí mohou využít jako náhražku. Jedná se o přirozeně bezlepkovou plodinu. Já se ji dnes rozhodla vyzkoušet v kombinaci s vanilkovou hraškou. A výsledek? Nemá chybu.
Prosejeme pohankovou mouku, přidáme vanilkovou hrašku, šachorovou mouku, najemno nastrouhané jablko, kypřící prášek, začneme šlehat a postupně přiléváme mandlové mléko a vyšleháme těsto. Nahřejeme vaflovač, tukem potřeme plotýnky a nalijeme do něj těsto. Já pekla na stupeň tři 8 minut.
Podrobné info: