Ingredience: | |
pohanková mouka | 100 g |
České Ghíčko | 100 g |
domácí vanilkový cukr | 1,5 lžičky |
vanilková hraška | 2 lžíce |
agáve sirup | dle chuti |
Sladké laskominky pro děti neuznávám, ale synovi už budou dva roky. Ať chci nebo ne rád by ochutnal i nějakou mlsku. Ráda bych, aby zůstalo jen u ovoce, ořechů, vafliček, dezertů a jak náš malý říká páááci tedy placek, ale asi se tomu občas nevyhnu. Připravila jsem si tedy zdravější alternativu mlsání.
Prosejeme si pohankovou mouku, uděláme důlek, do kterého dáme vanilkovou hrašku. Přidáme Ghí, vanilkový cukr a agáve sirup, kterého jsem dala necelou polévkovou lžící, těsto důkladně propracujeme. Upozorňuji, že toto těsto nelze válet, takže je třeba udělat v dlaních placku a z té pak vykrojit například kytičku, opatrně jí podebrat a dát na plech s pečícím papírem. Nebo nadělat kuličky, nandat na plech a pak je rozmáčknout vidličkou. Vidličkou po kuličce přejet a tak docílíme pěkného šrafování. Když máme plech plný, dáme do rozehřáté trouby na 150°-180° a pečeme přibližně 10-15 minut. Jakmile začnou sušenky růžovět, vyndáme je.
Vanilkový cukr si můžete připravit sami doma. Na přípravu potřebujeme dózičku, třtinový cukr a prázdné vanilkové lusky, které do cukru vložíme.
Podrobné info: