Pažitka
Název:

Pohankovo čočkový salát aneb kočičí tanec

bezlepkový recept


Pohankovo čočkový salát aneb kočičí tanec


Ingredience:
Ingredience:
pohanka (kroupy)100 g
červená čočka100 g
anglická slanina4 - 5 plátků
menší cibule1 ks
česnek2 stroužky
majoránka2 lžičky
petrželka1/2 hrsti
hrubozrnná sůl dle chuti
barevný pepř celý dle chuti
Postup přípravy:

Kočičí tanec je staročeské jídlo, které je spojeno s velikonočními svátky, ovšem v každém kraji republiky si pod tímto názvem představí něco jiného - někde jde o kombinaci krup a čočky, jinde o brambory se zelím. Já jsem se rozhodla pro kombinaci pohanky kroupy a červené čočky, ovoněla majoránkou a osvěžila petrželkou. Pro "masožravce" jsem přidala navíc anglickou slaninu. 

Nejprve si uvaříme pohanku dle návodu na obalu, tedy pohanku propláchněte a vařte v poměru 1:1,5 v osolené vodě. Vařte cca 2 - 3 minuty a poté nechejte 30 minut dojít. Taktéž si uvaříme červenou čočku, tedy cca 4 minut ve vroucí vodě. Solíme až na závěr a poté scedíme a necháme stranou. 

Mezitím si na pánvi dáme plátky slaniny a osmažíme si je dokřupava. Dáme si je stranou. Nakrájíme si najemno cibuli a česnek a krátce je na pánvi osmahneme. K osmahnuté cibuli přidáme uvařenou čočku a pohanku. Promícháme, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Opět vše promícháme. Když už máme mimo plamen, tak vmícháme najemno nasekanou petrželku a na kousky nasekanou slaninu. Můžeme podávat samotné, nebo třeba se zastřeným vejcem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno