Ingredience: | |
pohanka (kroupy) | 100 g |
červená čočka | 100 g |
anglická slanina | 4 - 5 plátků |
menší cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
majoránka | 2 lžičky |
petrželka | 1/2 hrsti |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
barevný pepř celý | dle chuti |
Kočičí tanec je staročeské jídlo, které je spojeno s velikonočními svátky, ovšem v každém kraji republiky si pod tímto názvem představí něco jiného - někde jde o kombinaci krup a čočky, jinde o brambory se zelím. Já jsem se rozhodla pro kombinaci pohanky kroupy a červené čočky, ovoněla majoránkou a osvěžila petrželkou. Pro "masožravce" jsem přidala navíc anglickou slaninu.
Nejprve si uvaříme pohanku dle návodu na obalu, tedy pohanku propláchněte a vařte v poměru 1:1,5 v osolené vodě. Vařte cca 2 - 3 minuty a poté nechejte 30 minut dojít. Taktéž si uvaříme červenou čočku, tedy cca 4 minut ve vroucí vodě. Solíme až na závěr a poté scedíme a necháme stranou.
Mezitím si na pánvi dáme plátky slaniny a osmažíme si je dokřupava. Dáme si je stranou. Nakrájíme si najemno cibuli a česnek a krátce je na pánvi osmahneme. K osmahnuté cibuli přidáme uvařenou čočku a pohanku. Promícháme, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Opět vše promícháme. Když už máme mimo plamen, tak vmícháme najemno nasekanou petrželku a na kousky nasekanou slaninu. Můžeme podávat samotné, nebo třeba se zastřeným vejcem.
Podrobné info: