Ingredience: | |
banán | 2 ks |
pohanková mouka | 100 g |
namleté lískové oříšky | 20 g |
mletý mák | 2 žličky |
mandlové mléko Provamel | 150 ml |
karob | 3 - 4 lžičky |
bezfosfátový kypřící prášek bio Amylon | 1/2 lžičky |
Stále mnoho lidí se domnívá, že hlavním zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky. Není tomu tak. Rekordmanem v obsahu vápníku je mák. Mák obsahuje 20% velmi kvalitních bílkovin, 40-60% hodnotného oleje, velké množství vlákniny a je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. V máku je 12x více vápníku, než v mléce kravském. Mák je vysoce zásaditý, takže pomáhá při překyselení organismu. Já jsem zvolila kombinaci máku a lískových oříšků, které nás dobijí energií a navíc obsahují řadu cenných vitamínů a minerálů.
V mixéru jsem si rozmixovala lískové oříšky společně s mletým mákem. Vyšlehala jsem banán, přidala k němu směs máku a lískových oříšků, přisypala prosetou mouku, kypřící prášek a za stálého šleháni jsem postupně přilévala mandlové mléko - 100ml. Jelikož jsem chtěla spodek báboviček tmavý odendala jsem si část krému, který jsem obarvila karobem. Do tmavé směsi jsem přidala 50ml mandlového mléka.
Do silikonových báboviček jsem nalila světlý krém a pak tmavý krém. Dala jsem péct do rozehřáté trouby na 180°C přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí.
Na kypřícím prášku Amylon je uvedeno, že může obsahovat stopy lepku, mléka a vajec, nám nevadí, ale pokud chcete mít jistotu, nahraďte jej bezlepkovým kypřícím práškem či vinným kamenem. Pozor při použití je zapotřebí dodržet jisté zásady. Kypřící prášek z jedlé sody a vinného kamene má tendenci začít kypřit (rozkládat se) již při pokojové teplotě. Výrobce doporučuje proto těsto vkládat do trouby a péci co nejdříve po zapracování kypřícího prášku. To se týká hlavně řidších třených těst.
Podrobné info: