Ingredience: | |
jemně mletá pohanková mouka | 80 g |
jemně mleté mandle | 40 g |
kukuřičný škrob | 20 g |
prášek do pečiva | 1 lžička |
xylitol (nebo cukr krystal) | 80 g |
vejce (žloutky a bílky zvlášť) | 4 ks |
sůl do bílků | špetka |
pomerančová kůra | špetka |
Tvarohový krém: | |
tvaroh | 1 vanička |
změklé máslo | 70 g |
citronová šťáva | pár kapek |
višňová marmeláda s likérem | dle potřeby |
Na ozdobení: | |
ovoce | dle chuti |
plátky kokosu | dle chuti |
Ráda zkouším stále něco nového a je to vždy pro mě maximální výzva a teď jsem zkusila udělat bezlepkový dortík pro nedělní odpoledne ke kávě a svačince. Určitě doporučuji vyzkoušet - komu neprozradíte, z čeho korpus je, nic nepozná.
1. Ušleháme si bílky se špetkou soli do pěny - přidáme polovinu xylitolu (cukru) šleháme dál.
2. Ušleháme si žloutky se zbylým cukrem do pěny.
3. Bílkovou pěnu přidáme opatrně do žloutkové pěny.
4. V misce si mezitím smícháme ouu, škrob, mleté mandle a prášek do pečiva.
5. K pěnové směsi po lžících jemně zapracováváme sypkou směs.
6. Dortovou formu vyseleme pečícím papírem, nalijeme těsto a pečeme na 150 stupňů 55 minut.
7. Připravíme si tvarohový krém. Tvaroh ve vaničce necháme vykapat v plátně. Pak přidáme k 250 g tvarohu 70 g změklého másla a pár kapek citronové šťávy a vyšleháme v krém.
8. Vychladlý korpus 2 krát prořízneme. Každý plát potřeme višňovou marmeládou s kapkou likéru a potřeme polovinou tvarohu. V ledničce necháme přes noc proležet.
9. Nazdobíme ovocem, kokosovými chipsy a můžeme si pochutnat na bezlepkové variantě dortíku.
Podrobné info: