Ingredience: | |
vejce nebo 2 lžíce hrašky | 1 ks |
voda (pokud použijete hrašku, tak 3/4 hrnku vody) | 1/2 hrnku |
špaldová krupice | 1 hrnek |
pohanková krupice či mouka | 1/2 hrnku |
třtinový cukr | 1/2 hrnku |
kypřící prášek bez fosfátů | 1/2 sáčku |
olej | 2 lžíce |
skořice, či hřebíček, nebo perníkové koření | špetka |
jablka | 3 ks |
Vyzkoušejte recept na chutný jablečný koláč z pohankové a špaldové krupice. Co je zdravé, nemusí být chuťově nudné. Ba naopak!
Vše smícháme dohromady, vlijeme na vymazané a moukou vysypané formy, posypeme na hrubou strouhanými jablky, které předtím prosladíme a posypeme skořicí. Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 25 minut při 200 stupních (nebo 180 stupňů cca 35 minut).
Obměny a tipy:
- pokud máte domácí jablečná či hrušková povidla, zamíchejte je do jablíček
- použijte jakékoliv jiné ovoce + drobenka (2 lžíce mouky, 1 lžíce oleje a cukru)
- do těsta přimíchejte kvalitní kakao + o kapku více cukru
- místo cukru můžete použít med, či agáve sirup či nějaký slad
- po upečení koláč polijte javorovým sirupem
Podrobné info: