Ingredience: | |
vejce | 5 ks |
Teff světlá mouka | 75 g |
hladká pohanková mouka | 175 g |
bezfosfátový kypřící prášek Amylon | 3 lžičky |
datlový sirup | 50 g |
České Ghíčko | 50 g |
mandlové mléko | 100 - 150 ml |
borůvky | dle potřeby |
jahody | dle potřeby |
Pohankovou mouku jsem si moc oblíbila. Když už chci něco upéct tak se snažím, aby to mělo nějakou výživovou hodnotu. Navštívila jsem zdravou výživu, kde jsem navíc objevila světlou Teff mouku, neváhala jsem ani vteřinu a hned jí přidala do nákupního košíku. To, že jsou obě mouky bezlepkové, mě těší ještě víc. S nedočkavostí jsem sledovala jak se muffinky pečou a hlavně až je budu moct ochutnat a stálo to za to. Adveni mouka i zrno má u nás zaručeně ve spíži místo.
Prosejeme si mouky. Teff mouka má nahradit 30% klasické mouky.
Oddělíme si žloutek od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky vyšleháme společně s datlovým sirupem a následně s Českým Ghíčkem. Po vyšlehání žloutků s datlovým sirupem a ghíčkem přidáváme do vyšlehané směsi mouku, společně s přidaným kypřícím práškem. Ke konci jen přimícháme vyšlehané bílky.
Připravíme si formičky na Muffiny do kterých si dáme košíčky. Košíčky naplníme těstem. Dle libosti přidáme na vrch ovoce.
Dáme do rozehřáté trouby a pečme na 180°C 20 minut. Vyzkoušíme špejlí.