Pažitka
Název:

Pohankovo-žitné dýňové sušenky s jablky, kakaem, perníkovým kořením a medem

bez vajec, mléka, laktózy


Pohankovo-žitné dýňové sušenky s jablky, kakaem, perníkovým kořením a medem


Ingredience:
Ingredience:
jablečné pyré148 g
dýně Hokaido45 g
perníkové kření1/2 lžičky
žitná mouka, celozrnná, jemně mletá150 g
pohanková mouka hladká50 g
Alsan Bio50 - 60 g
med1 a 1/2 lžíce
kakaový prášek Troubelice1 a 1/2 lžičky
žitná mouka celozrnná jemně mletá na podsypání těsta
Postup přípravy:

Ráno jsem vstala a neměla jsem náladu vůbec nic dělat. 
Jenže můj malý pomocník to viděl úplně jinak. Hned jak vstal, křičel: "maminko, sušenky upéct jo? Prosím, Tomča pomůže". Byl dost neoblomný, a když člověk vidí ty malá natěšená očíčka, nemůže říct ne.
Pustili jsme se do přípravy těsta a užili si spoustu legrace. 
Jediné na co musím upozornit je, že těsto neobsahuje vajíčka, takže počítejte s tím, že je možné použít pouze vykrajovátka s razítkem, které se do vykrojeného tvaru obtiskne, jinak se s těstem pracovalo krásně.

Dýni oloupeme, vydlabeme, nastrouháme najemno, jablko oloupeme, vykrojíme jádřince a opět jako dýni nastrouháme najemno. Nastrouhanou dýni a jablko rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme perníkové koření, kakaový prášek, tuk, med, mouky. Vypracujeme nelepivé těsto, v případě potřeby podsypeme moukou.

My jsme s připraveným těstem ihned pracovali.
Těsto rozválíme a vykrojíme požadované tvary, vykrojené tvary klademe na plech s pečícím papírem, vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 15 minut, podle požadované tvrdosti sušenek.

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno