Pažitka
Název:

Pohankový chléb se lněným semínkem

bezlepkový recept


Pohankový chléb se lněným semínkem


Ingredience:
Ingredience:
hladká pohanková mouka500 g
lněné semínko100 g
voda500 g
sůl1 lžíce
kmín1 lžíce
vinný kámen1 balení
olej na vymazání formy
Postup přípravy:

Cesta k tomuto chlebu se táhla pár měsíců. Díky nedostatku času a špatného řízení vlastních zásob jsem začala zjednodušovat recept na chléb, který se původně skládal z pohankové mouky, másla, vajec, lněného semínka a kypřícího prášku. 

To jsou suroviny, které zbudou, pokud nesmíte lepek, droždí, klasickou bezlepkovou mouku, či  jiné bezlepkové směsi. Tento chléb je taková slepá vývojová větev. Mám pocit, že už dál zrychlovat a zjednodušovat jeho výrobu nelze, už se jen jde vrátit zpět a začít k němu přidávat jednotlivé suroviny.

Lněné semínko namočíme přes noc do vody.
Ráno zapneme troubu na maximum. Formu s vyššími okraji - používám klasickou zapékací skleněnou mísu o průměru cca 25 cm, vymažeme olejem. Ponorným mixérem dobře rozmixujeme lněné semínko, sůl a kmín. Mouku promícháme s vinným kamenem a dobře smícháme s rozmixovaným lněným semínkem. Těsto vyklopíme do vymazané formy, uhladíme jeho povrch a pečeme 45 minut.
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Nikola Zvonařová

    zavřít okno