Pažitka
Název:

Pohankový dort s jablíčky, skořicí a šmakounem a Českým Ghíčkem


Pohankový dort s jablíčky, skořicí a šmakounem a Českým Ghíčkem


Ingredience:
Korpus:
pohanková mouka150 g
jablko1 ks
mandlové mléko300 ml
Alsan + na vytření formy150 g
datlový sirup dle chuti
karob na vysypání formy
bezfosfátový prášek do pečiva Amylon1 lžička
Náplň:
Šmakoun200 g
hruška1 ks
med2 - 3 lžíce
mandlové mléko100 ml
České Ghíčko2 lžíce
Přeliv:
jablka5 ks
skořice1 lžička
vanilkový cukr1 lžička
agarové vločky1 lžíce
voda150 ml
mandle a maliny na ozdobení
Postup přípravy:

Vždy když vidím recept na nějaký fakt pěkný dort, dostanu na něj chuť. Ne vždy je pro nás vhodný a musím vymyslet alternativu, aby mohl ochutnat i syn.
Nahradit tvaroh nebo zakysanou smetanu je prostě problém. Když jsem dělala tento dort, byla jsem fakt nervózní, ale šmakoun mě nezklamal. Tento dortík je lehký a moc chutný.

Jablka nastrouháme na pyré. Jablka a datový sirup šleháme společně s Alsanem, který si necháme povolit. Prosejeme mouku a vmixujeme společně s práškem do pečiva a mandlovým mlékem.

Dortovou formu si vytřeme Alsanem a vysypeme karobem.
Rozehřejeme si troubu na 180°C. Nalijeme těsto do formy a pečeme 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli je korpust dostatečně upečen.

Náplň:
Rozkrájíme si šmakouna, rozmixujeme tyčovým mixérem, dáme do robota nebo umixujeme společně s Českým Ghíčkem, nastrouhanou hruškou, medem a mandlovým mlékem.

Přeliv:
ve vodě si na chviličku namočíme agarové vločky, rozvaříme, přidáme nastrouhaná jablka a skořici. Povaříme 5 minut.

Po vychladnutí korpusu rozetřeme náplň a následně přeliv z jablek. Můžeme posypat skořicí a ozdobíme mandlemi a malinami. Dort necháme vychladit v lednici. Já již skořicí nesypala.

Vanilkový cukr si můžete doma udělat sami. Stačí prázdné lusky vanilky zasypat třtinovým cukrem.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno