Ingredience: | |
vejce | 5 ks |
třtinový cukr | 80 g |
Bio České Ghíčko | 2 lžíce |
slunečnicový olej | 2 lžíce |
pohanková mouka hladká | 200 g |
mandlové mléko | 200 ml |
kypřící prášek bez fosfátů | 1 ks |
kokosová smetana Soyatoo | 1 ks |
přírodní Šmakoun | 100 g |
červený rybíz | dle chuti |
černý rybíz | dle chuti |
borůvky | dle chuti |
Ghí | na vymazání formy |
pohanková mouka hladká | na vysypání formy |
směs ovoce (borůvky, červený a černý rybíz) | 2 - 3 hrsti |
Lehoučký nadýchaný koláč s chutí po tvarohu a kokosu. Tak přesně takový je tento koláč, příliš se u nás neohřál a jen se po něm zaprášilo.
Šmakouna používám moc ráda, dokáže nahradit sýry, ale i tvaroh. Když se namíchá s rostlinnou smetanou, je ve výsledku od tvarohu k nerozeznání. Nejlépe chutná ještě vlažný. Pokud máte spoustu rybízu, neváhejte ani chviličku a dopřejte si na bílkoviny bohatý koláč s ovocem.
Tento koláč je velmi jednoduchý a rychlý. Vejce třeme s cukrem do podoby krému, přidáme za stálého šlehání Ghí a olej, následně již jen metlou vmícháme pohankovou mouku s kypřícím práškem a přiléváme mandlové mléko, mandlového mléka přidáme tolik, aby bylo těsto řidší a lépe se nám do formy lilo. Vzniklé těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy. Vyšleháme si kokosovou smetanu soyatoo, nastrouháme najemno šmakouna a následně jej dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem a pak již jen smícháme za pomoci šlehání s vyšlehanou kokosovou smetanou. Je na vás zda si dáte stranou část smetany na následné nazdobení upečeného koláče, já ji použila do koláče celou ve směsi se šmakounem. Směs kokosové smetany a šmakouna navrstvíme na těsto, nemusíme řešit zdobení, při pečení se slije v jeden celek. Celou plochu koláče již jen libovolně doplníme ovocem, já dala největší podíl borůvek, nakombinovala jsem s červeným a černým rybízem, použila jsem celkem přibližně 5 hrstí ovoce.
Připravený koláč vložíme do předem předehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Když je koláč téměř pečený, pohodíme střed směsí ovoce.
Necháme vychladnout, ale nejlépe chutná ještě teplý.
Podrobné info: