Pažitka
Název:

Pohankový koláč s fíky a vyzrálým sýrem La Brique

bezlepkový recept


Pohankový koláč s fíky a vyzrálým sýrem La Brique


Ingredience:
Těsto:
pohanková mouka200 g
studené máslo50 g
mascarpone50 g
sýr La Brique Fondante (President)50 g
žloutek1 ks
nasekané vlašské ořechy malá hrst
studená voda2 lžíce
sůl dle chuti
Náplň:
mascarpone100 g
smetana (min 30% tuku)3 lžíce
sýr La Brique Fondante150 g
sušené fíky100 g
nasekané vlašské ořechy hrst
čerstvě mletý pepř dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Opět další bezlepkový recept - jednoduchý a rychlý. Bezlepkové těsto je navíc i z velmi zdravé suroviny - pohanky - je třeba říci, že každý této potraviny na chuť zkrátka nepřijde. Pokud ani vy nejste milovníky pohanky, můžete zkusit i verzi s lepkem a těsto vytvořit z tradiční pšeničné nebo špaldové mouky.

1. Pohankovou mouku promíchejte se solí. 

2. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, sýr a mascarpone. Prsty vytvoře drobenku.

3. Dále propracujte spolu s ořechy, žloutkem a studenou vodou v těsto.

4. Koláčovou formu vymažte máslem a těsto do ní vtlačte pomocí prstů (jelikož je těsto bezlepkové, při válení by se drolilo a trhalo).

5. Těsto propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut do mrazáku.

6. Pečte na 190°C po dobu cca 15 minut - dokud těsto není upečené.

7. Mascarpone smíchejte se smetanou. Osolte a opepřete.

8. Krém naneste na upečený korpus a pokládejte na něj sýr a sušené fíky nakrájené na malé kousky. Nakonec posypte nasekanými ořechy.

9. Pečte na 190°C 10 - 15 minut.

10. Nejlépe podávejte ještě teplé, kdy je sýr krásně tekutý.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Skácelová

    zavřít okno