Ingredience: | |
hladká pohanková mouka | 100 g |
velký zralý banán (120g po vyloupání) | 1 ks |
medové nebo arašídové máslo | 1 lžíce |
mléko nebo voda | 170 ml |
prášek do pečiva bez fosfátů | 1 vrchovatá lžíce |
maracuja | 1 ks |
kokosový krém | 4 velké lžíce |
vanilkový extrakt | dle chuti |
kokosový olej | 1 lžička |
ovoce na ozdobení | dle chuti |
Určitě taky znáte ty dny, kdy máte chuť na opravdu skvělou a vymazlenou snídani, ale nechce se vám stát dlouho v kuchyni, protože už máte hrozný hlad. Přesně takové ráno jsem měla dnes! Po ranním cvičení už jsem byla opravdu hladová, ale zároveň jsem věděla, že mám volno a chtěla bych udělat pro sebe (a taky hlavně pro vás na blog) něco speciálního. A když říkám speciálního, myslím téměř vždy lívance. Představa dlouhého opékání hromady lívanců nebyla zrovna lákavá, a tak vznikl tenhle obří lívanec. A víte co, je možná ještě lepší, než ty malé lívanečky naskládané na sebe, které se vám při prvním zapíchnutí vidličky rozjedou do všech stran. Kdo by to neznal. (smích)
Na lívance hrozně ráda používám hladkou pohankovou mouku, protože vytvoří krásně hladké a takové pružné těsto a lívanečky jsou vždy krásně nadýchané. Dnešní těsto jsem navíc doplnila o skvělé medové arašídové máslo se skořicí a tak vůně je nepopsatelně báječná.
A protože je léto, mám mnohem větší chuť na exotické ovoce a netradiční chutě. Neodolala jsem a koupila si v obchodě mučenky (někdo používá název passion fruit nebo maracuja), které naprosto zbožňuji, ale dopřávám si je opravdu jen výjimečně. Jejich zrníčka chutnají přesně tak, jak si představuji léto...jsou šťavnatá, osvěžující, sladká a nakyslá zároveň. Ve spojení s kokosovým krémem a nadýchaným lívancem je to právě ta speciální snídaně, kterou prostě potřebujete!
Banán oloupeme a rozmačkáme vidličkou na kašičku, kterou pak přendáme do mísy. Přilijeme mléko/vodu, přidáme lžíci arašídového medového másla a vše důkladně rozmícháme. Medové arašídové máslo jsem si zamilovala a recept na něj najdete už na blogu. Pokud se vám s ním ale nechce dělat nebo zvolíte čistě veganskou verzi bez medu, použijte klasické arašídové máslo a do těsta přimíchejte špetku skořice. K tekutým ingrediencím přisypeme mouku s kypřícím práškem a vymícháme krásně hladké těsto.
Pánev si lehce potřeme olejem a ve chvíli, kdy je rozpálená, pomalu nalijeme doprostřed polovinu těsta. Opékáme asi tři minuty, otočíme a opečeme lívanec ještě z druhé strany.
Hotový lívanec ozdobíme kokosovým krémem rozmíchaným s vanilkovým extraktem a vydlabanými semínky maracuji. Skvěle se k němu hodí také maliny a borůvky.
PS: Kokosový krém seženete v obchodě v plechovce (já kupuji od značky Franz Josef), stejně můžete ale použít tuhou část kokosového mléka, které necháte vychladit v lednici.
Podrobné info: