Pažitka
Název:

Pohár se slaným karamelem a mandlemi


Pohár se slaným karamelem a mandlemi


Ingredience:
Krém:
mascarpone nebo polotučný tvaroh250 g
smetana ke šlehánícca 50 - 70 ml
třtinový cuker1 - 2 lžičky
Slaný karamel:
smetana ke šlehání100 ml
máslo15 - 20 g
třtinový cukr50 g
sůl větší špetka
Posyp:
mandle50 g
třtinový cukrnecelá lžička
med1 lžička
Postup přípravy:

Taky se vám stává, že najednou dostanete na něco chuť a musíte to hned připravit? A co teprve, když na to doma jsou i potřebné ingredience! A tak vznikl tento recept. Poháry jsou báječný dezert, lehčí varianta s tvarohem, trochu vydatnější s mascarpone. A mimochodem karamel i mandlový posyp jsou téměř dokonalý doplněk jakékoliv zmrzliny - ideálně domácí

Suroviny na přípravu poháru by měly mít pokojovou teplotu. 

Na pánvičce si na mírném ohni rozpustíme cukr, sůl, máslo a smetanu, často promícháváme. Pokud se nám výsledná konzistence z nějaké důvodu "nezdá" - přidáme si buď trošičku másla nebo trošičku smetany. 

Směs necháme vychladnout. 

Troubu předehřejeme na 170 st. 

Připravíme si mandle - nasekáme je nahrubo, přeneseme na plech vyložení pečicím papírem, přidáme cukr, med, rukou promícháme a pečeme na 170 st. ani ne 10 minut, pozor na spálení, mandle průběžně kontrolujte. 

Mascarpone nebo tvaroh dáme do mísy a přidáme smetanu a cukr. Důkladně promícháme. Směs by měla být hezky spojená a hladká, případně tedy ještě dle potřeby smetanu přidáme. 

Mandle vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. 

Do servírovací nádoby střídavě navrstvíme karamel a krém - buď vytvoříme větší 2 ks nebo menší 4 ks. Nakonec vše zasypeme mandlemi a můžeme ihned podávat nebo ještě nechat chladit v lednici. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Tereza Krejčí

    zavřít okno