Pažitka
Název:

Polenta s máslem a parmezánem


Polenta s máslem a parmezánem


Ingredience:
Ingredience:
polenta (instantní)250 g
vodacca 1 l
sůl dle chuti
máslo dle chuti
parmezán (Grana Padano, Gran Moravia...) dle chuti
olivový olej1 lžíce
Postup přípravy:

Polentu zná určitě většina z vás. Tento pokrm se si oblíbili hlavně Italové ze severu (především v regionu Lombardia a v horských oblastech), na jihu se s ní tolik nesetkáme. Polenta je sice považována za jídlo chudých, ale i přes to vás opravdu zasytí a jedná se o plnohodnotný chod. Existuje několik různých způsobů jak polentu připravit. V dnešním receptu si ukážeme velmi jednoduchou variantu a to polentu s máslem a parmezánem.

Polenta se dá koupit klasická nebo instantní. Každý Ital by vám řekl, že ta první je jediná správná verze. Já se však naučila v Itálii připravovat polentu i z té instantní. Přiznám se, že mi také moc chutná a hlavně ocením rychlost její přípravy. Zabere vám totiž jen pár minut, což je výhoda oproti té první, kterou je potřeba míchat asi 50 minut.

Vroucí vodu osolíme, oheň ztlumíme na minimum a při neustálém míchání postupně přisypáváme polentu. Do hrnce přidáme olivový olej. Stále mícháme, dokud nám polenta nezhoustne na kaši. Vypneme oheň a přidáme menší kostku másla. Promícháme. Podáváme posypané parmezánem nebo s plátky sýra.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno