Pažitka
Název:

Polentové chuťovky

Bezlepkový , vegan


Polentové chuťovky


Ingredience:
Polentový základ:
instantní polenta1,5 hrnku
voda / zeleninový vývar4 hrnky
lahůdkové droždí dle potřeby
sůl dle chuti
pepř špetka
olivový olej trochu
Olivová tapenáda:
zelené olivy bez pecek500 g
česnek1 stroužek
kapary2 lžíce
olivový olejcca 2 dl
čerstvá bazalka a jiné bylinky dle chuti
sůl dle chuti
pepř špetka
Červená řepa:
červená řepa2 malé bulvy
olivový olej1 lžíce
lahůdkové droždí dle chuti
sušený česnek dle chuti
čerstvá petrželka dle chuti
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Téma pohoštění už jsem tady otvírala. Olivy jsou fajn, ale olivová home-made jednohubka přece jen někdy potěší víc. Často potřebujeme, aby takové pohoštění bylo nenáročné a rychlé. A já mám pro vás tip na jednohubky, které to splňují a jsou navíc bezlepkové. Je to opravdu spíše inspirace, nežli recept, ale třeba se bude hodit. Část z nich vznikla neplánovaně a na kombinacích se dá zapracovat dle fantazie.

Máme dvě možnosti:
  1. Můžeme upéct krustu alla tlustější pizza. Z polenty uvaříme hustou kaši - vaříme v zel. vývaru  nebo bez a podle toho dochutíme lahůdkovým droždím a kořením. Směs pak pomocí namočené stěrky rozetřeme na horký plech či pečící papír, který můžeme lehce potřít olejem. Na 200 stupňů pečeme 25-30 minut.
  2. Druhý základ je objemnější. Kaši uvaříme úplně stejně, ale je třeba ji více ochutit. Poté nandáme do lehce vyolejované pečící formy nebo platové dózy. Necháme v lednici minimálně hodinu a vyklopíme. Nakrájíme na kostky, naskládáme na plech a pečeme na 200 stupňů minimálně 15 minut.
Na takové polentové základy se hodí pesta, oliv. tapenády a vše, co uznáte za vhodné. 
 
Olivová tapenáda:
Vše z výše uvedených surovin rozmixujeme. Můžeme servírovat s lehce opečenými cherry rajčátky.

Červená řepa:
Šlo o pokus a nepočítala jsem s tím, že výsledek bude tak chutnat, takže jsem dělala od oka, ale použila jsem zhruba výše uvedené suroviny. Řepa uvařená do měkka, oloupaná, nastrouhaná a lehce pomixovaná s ostatními surovinami.

Na polentu můžete také naservírovat klasický hummus. Já jsem zrovna měla hotový ,,hummus" z červené čočky. Uvařená, rozmixovaná s česnekem, oliv. olejem, solí, pepřem a citronem. Servírovala jsem s lehce opečenou mrkví.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Iveta Čížová

    zavřít okno