Pažitka
Název:

Polentové krokety s mrkvovo-dýňovým pyré a krkovicí


Polentové krokety s mrkvovo-dýňovým pyré a krkovicí


Ingredience:
Ingredience:
krkovice4 plátky
máslová dýně1 ks
větší mrkev5 ks
nasekaná petrželka1 lžička
máslo kousek
Polentové knedlíčky:
polenta125 g
plnotučné mléko500 ml
růžová himalájská sůl1/2 lžičky
Postup přípravy:

Od té doby, co jsem si pořídila Morphyho (parní hrnec) jsem jídlo úplně přestala plánovat. Zatím se spolu sžíváme a zkouším, co všechno umí, takže vařím stylem šup sem, šup tam a je hotovo. Po několika dnech jsem ale už chtěla něco "víc" a když jsem narazila na polentové krokety mé milované kuchařky Ivanky Mařákové, tak jsem si řekla ANO! to je ono a to zkusím v kombinaci s mým Morphym. A tak vznikl tento recept.

Mléko se solí přivedeme k varu a přisypeme polentu. Za stálého míchání umícháme hustou kaši. Vypneme a necháme vychladnout.
Oloupeme máslovou dýni a nakrájíme na větší kostky, to samé uděláme s mrkví a společně vložíme do nádobky parního hrnce.
Polentová kaše mezitím vychladla, tak si ukoulíme krokety. Připravíme si pekáč, který zastříkneme olejem, aby byl pečlivě vymaštěný a vložíme krokety, kterými následně zakvrdláme, aby se olejem obalily. Neměly by být jedna přes druhou, chce to prostor, aby se k sobě vzájemně nepřichytily. A můžeme si rozpálit troubu.
Plátky krkovičky řádně naklepeme z obou stran a zlehka posolíme. Vložíme do misky parního hrnce, aby se udržela šťáva, a tu vložíme do nádoby parního hrnce. Já mám parní hrnec, kde jsou nádoby vedle sebe, takže postavení je individuální.
Mrkev s dýní i krkovičku zapneme v parním hrnci na 45 minut a zhruba po 10 minutách dáme péct do trouby krokety na 200° hezky do zlatova.
Jakmile je parní hrnec hotov, dáme si krkovičku i se šťávou na pánev, zprudka zasmažíme na másle a posypeme petrželkou. Mezitím si přendáme mrkev s dýní do vyšší nádoby, přidáme trochu másla a rozmixujeme na pyré.
Krokety by už měly být též hotové, takže vše společně dáme na talíř a můžeme si začít pochutnávat.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Karol Tišerová

    zavřít okno