Pažitka
Název:

Polentovo-kokosový koláč se švestkami a mákem


Polentovo-kokosový koláč se švestkami a mákem


Ingredience:
Ingredience:
polenta100 g
strouhaný kokos50 g
brusinky40 g
mletý mák50 g
kokosové mléko300 ml
voda350 ml
semínka z 1 vanilkového lusku dle chuti
med2 lžíce
švestky250 g
med na dozdobení
Postup přípravy:

Moc rád vařím a peču ze sezónních potravin a teď jsou v kurzu vedle dýní i švestky. Kombinace máku a švestek je dle mého nepřekonatelná, ale chtěla jsem dnešní koláč pojmout i trochu jinak a podařilo se. „Těsto“ na koláč je tentokrát tvořeno polentou a strouhaným kokosem a jediné sladidlo je med. Další tak trochu jinou ingrediencí je kokosové mléko. Toto vše a ještě něco navíc, pak dá vzniknout opravdu skvělému koláči.

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. V míse si smícháme brusinky, mák, suchou polentu, kokos a nasypeme do koláčové formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem. Sypkou směs rozprostřeme po dně do stejnoměrné vrstvy. Mléko smícháme s vodou, osladíme (med) a přidáme vanilku. V kastrůlku pak přivedeme k varu.

Švestky si rozkrájíme na čtvrtinky. Když je tekutina v kastrůlku horká, nalijeme jí pomalu, opatrně a rovnoměrně do koláčové formy (já použila naběračku). Nakonec na vrch koláče poklademe rozkrájené švestky. Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 30 minut. Koláč je hotový, když nasaje všechnu tekutinu a na povrchu zezlátne.

Je třeba jej nechat vychladnout a pak ještě na chvíli dát vychladit do lednice. Na závěr jej můžete pokapat medem.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno