Ingredience: | |
rajčata | 170 g (cca 2 střední) |
středně velká cibule | 1/2 ks |
kokosový tuk nebo olej | 1 lžíce |
nové koření | 4 kuuličky |
pepř | 5 kuliček |
hřebíček | 5 hlaviček |
anýz | 1/4 lžičky |
římský kmín | 1/4 lžičky |
mletá skořice | 1/4 lžičky |
mletý zázvor | 1/4 lžičky |
mletá sladká paprika | 1 lžička |
mleté chilli | na špičku nože |
dýně Hokaido | 100 g |
červená čočka | 60 g |
horký zeleninový vývar | 750 ml |
sůl | dle chuti |
Venku přituhuje, a proto je třeba se zahřát nejen teplým oblečením, ale i zevnitř. Tato polévka vám k tomu jistě pomůže. Je sice hustá a vydatná, ale zároveň je také zdravá a dokonce bez lepku.
Nenechte se zastrašit velkým množstvím koření, které se do polévky přidává. Dohromady vykouzlí příjemnou vůni a chuť, která provoní vaši kuchyni.
1. Rajčata nařízněte na špičce křížem a vložte do vroucí vody a na necelou minutu, dokud se nezačne odlupovat slupka. Rajčata vyjměte a oloupejte. Nakrájejte na drobné kostky.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno. Dýni nakrájejte na malé kostky.
3. Všechno koření vložte do hmoždíře a roztlučte najemno.
4. V hrnci rozehřejte olej a cibuli orestujte dozlatova. Stáhněte plamen na minimum. Přidejte koření a míchejte asi 20 vteřin. Nesmí se vám koření spálit, aby nezhořklo.
5. Přisypte rajčata a zamíchejte. Plamen můžete opět zesílit.
6. Zalijte horkým vývarem, přidejte čočku s dýní a osolte. Vařte pod poklicí do změknutí asi 10 minut.
Podrobné info: