Pažitka
Název:

Polévka z bílé ředkve s bramborem, česnekem a bylinkami

bez BKM, lepku, vajec


Polévka z bílé ředkve s bramborem, česnekem a bylinkami


Ingredience:
Ingredience:
České ghíčko bio dle potřeby
malá bílá špičatá ředkev1 ks
malá ptržel1 ks
celer40 g
malé brambory1 - 2 ks
česnek2 - 3 stroužky
sůl dle chuti
majoránka dle chuti
tymián dle chuti
voda1,5 l
Postup přípravy:

Velmi chutná polévka, která zahřeje a zároveň se hodí při nachlazení. Bílou ředkev miluji jak do omáček, zálivek, tak polévek. Je to úžasná surovina, která má neomezené množství využití v kuchyni.

Ředkev je významná zejména pro svůj obsah vitaminu C. Najdeme v ní však také řadu minerálních látek, například železo, draslík, sodík, hořčík, vápník. Dále jsou zastoupeny silice, fytoncidní látky.

Fytoncidní látky jsou látky, které mají baktericidní účinek (ničí bakterie). Obsažené hořčičné oleje působí též proti bakteriím. Bílá ředkev je považována za účinný prostředek proti nachlazení a k posílení imunitního systému. Mimo to obsahuje mnoho vlákniny, která stimuluje střevní peristaltiku, čistí ji od usazených toxinů a kromě toho, že působí proti zácpě, má i močopudný účinek. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je ředkev vhodná také pro redukční diety.

Navíc úžasně chutná, skvělá je v polévce s květákem.

Očistíme si jednotlivé druh zeleniny a nakrájíme na kousky. Zeleninu orestujeme na Ghí, zalijeme vodou, přidáme prolisovaný česnek, tymián, majoránku, brambory, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec vše rozmixujeme dohladka.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno