Pažitka
Název:

Polévka z čerstvého mangoldu


Polévka z čerstvého mangoldu


Ingredience:
Ingredience:
čerstvé listy mangoldu500 g
šalotka2 ks
česnek1 stroužek
smetana (33% tuku)250 ml
máslo1 lžíce
rostlinný olej2 lžíce
muškátový ořech dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
sůl dle chuti
vyzrálý sýr typu Pecorino dle chuti
Postup přípravy:

Kdysi, ještě když jsem bydlela v Praze, jsem milovala špenátovou polévku v jedné pražské pizzerii. Byla smetanová s většími nasekanými kusy krásně zeleného špenátu, vonící muškátovým oříškem a lehce posypanou nějakým dobrým sýrem. Pěkných pár let už ji dělám velmi podobnou. Používám špenát nebo mladé lístky mangoldu, někdy jejich směs, podle toho, co je zrovna k dispozici. Pokud je neseženete, můžete použít mražený špenát listový (ne protlak).

Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Mangold vysypeme do velké mísy a zalijeme studenou vodou. Lehce propereme a probereme listy. Po chvíli vodu slijeme a mangold ještě propláchneme pod tekoucí vodou. Dobře prohlédneme, a pokud objevíme ještě hlínu, tak znova propláchneme. 

Mangold přidáme do vroucí vody a po půl minutě scedíme a ještě propláchneme studenou vodou, čímž zastavíme var a mangold zůstane krásně zelený. Mangold nasekáme a případně vyndáme tuhé stonky.

Na lžíci oleje necháme zprůsvitnět nadrobno nakrájenou šalotku. Přihodíme nasekaný stroužek česneku a zalijeme hrnkem vody. Po minutě přidáme mangold a smetanu. Dolijeme tolik vody, aby byl všechen mangold ponořen. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku a pro zjemnění přidáme lžíci másla. Asi hrnek polévky rozmixujeme na jemný krém a vrátíme zpět do hrnce. 

Podáváme s trochou sýr a krutony.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Nikola Zvonařová

    zavřít okno