Pažitka
Název:

Polévka z červené řepy s kozím sýrem a řeřichou


Polévka z červené řepy s kozím sýrem a řeřichou


Ingredience:
Ingredience:
střední červená řepa3 ks
menší ibule1 ks
střední mrkev2 ks
celer3 řapíky
brambory250 g
řeřicha + na ozdobení hrst
směs sušeného koření (petrželka, pažitka, libeček) dle chuti
vývar dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
mléko či smetana100 ml
kozí sýr na ozdobení
Postup přípravy:

Když jsem byla s manželem na večeři, na kterou mě pozval, jako dárek k narozeninám, měli jsme výbornou polévku z červené řepy a kozím sýrem. Kombinace chutí byla výborna, že jsem si řekla, že ji musím vyzkoušet i doma. I když červenou řepu až tak ráda nemám, musím říci, že ji pomalu přicházím na chuť a objevuji její skrytý potenciál.

Červené řepy si nejprve uvaříme. Dáme je do tlakového hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme cca 35 minut. Poté je oloupeme a dáme stranou. Mezitím vylijeme vodu po vaření řepy a v tlakovém hrnci na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a brambory. Zeleninu osmahneme až bude mít zlatavou barvu. Zeleninu zalijeme vývarem, tak aby byla ponořena tak akorát a necháme vařit cca 5-7 minut. Poté přidáme červenou řepu, osolíme, opepříme a přidáme směs koření (petržel, pažitka, libeček) a hrst řeřichy. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Polévku zjemníme přidáním mléka či smetany. Při podávání ozdobíme plátky kozího sýra a řeřichou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno