Pažitka
Název:

Polévka z hlívy ústřičné


Polévka z hlívy ústřičné


Ingredience:
Ingredience:
hlíva ústřičná1 balíček
cibulka1 ks
sádlo trochu
sůl špetka
pepř špetka
sladká a pálivá paprika špetka
kmín špetka
majoránka špetka
česnek dle chuti
voda dle potřeby
hladká mouka1 lžíce
Postup přípravy:

Chutě se musí vyvažovat. Proto po řadě sladkých receptů přišla konečně na řadu podzimní polévka.

Většina z Vás zná blahodárné účinky houby "hlívy ústřičné". V sušené podobě se prodává v podobě potravinových doplňků pomáhajících k podpoře imunity. Polévka z hlívy ústřičné má gulášový základ, dršťková se jí říká proto, že na tenko nakrájené kloboučky hub tvarem velmi připomínají vepřové dršťky. V období chřipek Vám tato polévka, nabitá prospěšnými látkami a doplněná protizánětlivým česnekem, může přijít docela vhod.

Postup:

Cibuli nakrájejte na jemno. Na vyšší teplotu si rozehřejte hrnec se silnějším dnem, poté přidejte sádlo a cibulku na něm začněte zvolna opékat. Teplotu snižte asi na polovinu výkonu a asi deset minut opékejte cibulku, až má světle hnědou barvu stejně jako když připravujete základ na guláš. Podle potřeby cibulku zamíchejte. Jakmile je cibulka osmažená, nalijte k ní naběračku vody a krátce zarestujte. K základu přidejte na proužky nakrájenou hlívu (bez nožiček) a opět zarestujte na střední teplotě. Do základu přidejte sůl, pepř, papriku, kmín a poprašte jej hladkou moukou. Chvíli zarestujte, přilijte znovu naběračku vody a nechejte pod pokličkou asi 5 minut dusit. Poté základ zalijte potřebným množstvím vody (nebo ještě lépe vývaru) a hlívu vařte asi půl hodiny na střední teplotě. Po uvaření polévky vypněte a do hotové polévky přidejte lžičku majoránky, přidejte stroužek prolisovaného česneku, případně ještě dochuťte.

Z chytré wikipedie o hlívě ústřičné

Konzumace hlívy příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím, zvyšuje i tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Má i účinky proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům, při léčení popálenin atd.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Šárka Orságová

    zavřít okno