Ingredience: | |
lístky a květy hluchavky | 225 g |
pórek | 1/2 ks |
menší cibule | 1 ks |
moučný brambor | 1 ks |
řepkový olej | 1 lžíce |
lněný olej na pokapání | trocha |
drůbeží nebo zeleninový vývar | 0,75 l |
máslo | 25 g |
smetana ke šlehání | 25 ml |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Jarní polévka z nasbíraných květů a lístků....
Z hluchavek otrháme lístky a květy, opereme je a osušíme. Brambor a pórek nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli na jemné kostičky.
Do většího rendlíku dáme řepkový olej, rozehřejeme, přidáme cibuli, brambor a pórek. Orestujeme, stáhneme plamen a opékáme asi 10 minut. Přilijeme vývar a vaříme ještě asi 10 - 15 minut až jsou brambory měkké. Přidáme hluchavky a asi jen 1 minutu povaříme, aby zavadly. Promixujeme tyčovým mixerem do jemného krému. Vmícháme máslo a smetanu, promícháme a podle chuti dosolíme a dopepříme. Naservírujeme do misek či talířů. Pokapeme lněným olejem a dozdobíme květy hluchavek.