Ingredience: | |
fazole mungo (nechat namočit, ideálně přes noc) | 1 hrnek |
kapusta | 1/4 hlávky |
zelený hrášek | 200 g |
česnek | 2 stroužky |
menší cibule | 1 ks |
mladá cuketa | 1 ks |
kysaná smetana | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | špetk |
olej | dle potřeby |
zeleninový vývar nebo voda | dle potřeby |
citronová šťáva | dle chuti |
Jedna z jistot, které mám v kuchyni, jsou luštěniny. Zejména luštěninová polévka je vždy výhrou. Já zase miluji kapustu a tak jsem se rozhodla kapustu a luštěniny zkombinovat. Protože jsem chtěla zachovat svěží zelenou barvu, tak jsem použila fazolky mungo a určitě to nebyl špatný tah. Doporučuji vyzkoušet.
Namočené fazolky slijte a nechte vařit do měkka v čisté vodě. V momentě kdy budou měkké, je okamžitě stáhněte z plotny, aby neztrácely barvu.
Na oleji orestujte cibuli, drcený česnek, cuketu nakrájenou na kostičky a kapustu zbavenou košťálu nakrájenou na tenké proužky. Zeleninu zalijte vývarem z fazolek a přilijte vodu nebo zeleninový vývar dle potřeby. Do uvařené zeleniny přidejte vařené fazolky, vše dochuťte solí a pepřem. Pokud máte rádi polévky hustější, můžete polévku několikrát lehce tyčovým mixerem. Nakonec přidejte do polévky zelený hrášek, který nechte v polévce už jen několik minut prohřát. Hotovou polévku zjemněte kysanou smetanou a několika kapkami citronové šťávy.