Ingredience: | |
zelené mungo fazolky | 1 hrnek |
menší mrkev | 2 ks |
celer | 3 řepíky |
České Ghíčko | 1 lžíce |
větší cibule | 1 k |
česnek | 2 stroužky |
zeleninový vývar | 1,5 l |
mletý zázvor | 1/2 lžičky |
kari | 1/2 lžičky |
hrubozrnná mořská sůl | dle chuti |
Možná jste se s fazolkami mungo nikdy nesetkali a to je chyba. Jde o malé olivově zelené fazolky pocházející z Indie. Nejčastěji je seženete v prodejnách se zdravou výživou a v některých větších supermarketech se prodávají dokonce i naklíčené. Fazolky jsou výborným zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a téměř všech vitamínů skupiny B. Před vařením doporučuji fazolky nejprve namočit, ideálně přes noc. Pokud je však budete vařit přímo, počítejte s delší dobou přípravy. Naklíčené fazolky můžete použít například i do salátů anebo je konzumovat jen tak.
Fazolky zalijte vodou a nechte je ideálně přes noc namočené. V hrnci orestujte na přepuštěném másle nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Po chvilce přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, zázvor a kari. Vše zalijeme vývarem a necháme vařit cca 10 minut. Vodu z fazolek slijeme a vmícháme je do polévky. Vaříme dalších cca 35-40 minut, dokud nebudou fazolky měkké. Na závěr polévku dochutíme solí a můžeme podávat.
Podrobné info: