Pažitka
Název:

Polévka z pečené dýně


Polévka z pečené dýně


Ingredience:
Ingredience:
máslová nebo hokaido dýně500 g
mrkev2 ks
jablíčko1 ks
červená kari pasta/lžička kari1 lžička
šalotka1 ks
česnek2 stroužky
chilli paprička dle chuti
máslo1 lžíce
zeleninový vývar dle potřeby
33% smetana dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olivový olej pár kapek
Postup přípravy:

Nemám moc ráda oranžovou barvu, ale tu dýňovou zbožňuju.  Nejradši mám dýni pečenou na másle, třeba jako přílohu k masu, ale v tomhle počasí je asi nejlepší polívka z pečený dýně, pěkně na zahřátí.

Dýni oloupeme /hokaido nemusíme/, nakrájíme na větší kusy, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 180 stupňů asi na 35 minut. V hrnci na másle zpěníme šalotku, nasekanej česnek, přidáme kari pastu a necháme ji hezky rozvonět. Pak přihodíme pečenou dýni, mrkev, nakrájený jablíčko, sůl i pepř a restujeme do zlatova. Já ji miluju ostřejší, takže do základu přidávám ještě nasekanou chilli papričku. Zalijem to vývarem, uvaříme do měkka a rozmixujeme tyčákem do hladka. Nakonec ji zjemníme smetanou, dochutíme solí, pepřem a podáváme třeba s čerstvou řeřichou a opraženýma dýňovýma semínkama.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno