Název:Polévka z pečené řepy s tymiánem a cizrnovými vaflemi
Ingredience:
Ingredience: |
středně velká červená řepa | 5 - 6 ks |
cibule | 2 ks |
česnek | 5 stroužků |
rostlinný olej | dle potřeby |
tymián | několik snítek |
pomeranč | 1 ks |
kešu | hrst |
zeleninový vývar | 750 ml |
umeocet nebo jablečný ocet | dle chuti |
pepř | špetka |
sůl | dle chuti |
Cizrnové vafle: |
cizrnová mouka | 1 a 1/2 hrnku |
voda | 1 hrnek |
rostlinný olej | 2 lžíce |
římský kmín | 1 lžíce |
Postup přípravy:Po famózní letní polévce z grilované zeleniny jsem se rozhodla aplikovat stejný postup i na polévku typicky podzimní. Krém z pečené červené řepy je lehce nasládlý a po řepě krásně zemitý a ta jeho barva, odežene každý podzimní splín. Jeho chuť skvěle doplňují křupavé cizrnové vafle s římským kmínem. Nebojte se krém doplnit třeba lžící zakysané smetany, nebo kokosové šlehačky, krásně zjemní chuť pečené řepy.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Nejprve si oloupeme červenou řepu a nakrájíme ji asi na dvoucentimetrové kostky, cibuli nakrájíme na osminky. Na plechu smícháme červenou řepu, cibuli, neoloupané stroužky česneku a větší část tymiánu s troškou oleje. Lehce osolíme. Pečeme asi 40 minut až hodinu, dokud zelenina není dobře opečená. Občas zamícháme. Česnek po třiceti minutách vylovíme, aby se nám nespálil.
Mezitím si v misce smícháme všechny suroviny na vafle a necháme odležet.
Pečenou zeleninu přendáme do hrnce, přidáme vyloupaný česnek, šťávu z pomeranče a kešu a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a rozmixujeme na hladký krém, který dosolíme a dopepříme. Pokud se nám zdá polévka málo kyselá přidáme lžíci, či dvě umeocta.
Zapneme vaflovač a z těsta uděláme cca 5 vaflí.
Polévku na talíři ozdobíme snítkou tymiánu.
Mému synovi polévka moc chutnala. Prozíravě jsem ho před obědem zbavila svrchního oblečení, protože řepa dost barví. Při prvním ochutnání polévky odhodil lžíci a jedl rukama a říkal "mam mňam". To je jedna z největších pochval. Myslím, že za tuhle polévku vás doma také pochválí.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno