Pažitka
Název:

Polévka z pečené řepy s tymiánem a cizrnovými vaflemi


Polévka z pečené řepy s tymiánem a cizrnovými vaflemi


Ingredience:
Ingredience:
středně velká červená řepa5 - 6 ks
cibule2 ks
česnek5 stroužků
rostlinný olej dle potřeby
tymián několik snítek
pomeranč1 ks
kešu hrst
zeleninový vývar750 ml
umeocet nebo jablečný ocet dle chuti
pepř špetka
sůl dle chuti
Cizrnové vafle:
cizrnová mouka1 a 1/2 hrnku
voda1 hrnek
rostlinný olej2 lžíce
římský kmín1 lžíce
Postup přípravy:

Po famózní letní polévce z grilované zeleniny jsem se rozhodla aplikovat stejný postup i na polévku typicky podzimní.  Krém z pečené červené řepy je lehce nasládlý a po řepě krásně zemitý a ta jeho barva, odežene každý podzimní splín. Jeho chuť skvěle doplňují křupavé cizrnové vafle s římským kmínem. Nebojte se krém doplnit třeba lžící zakysané smetany, nebo kokosové šlehačky, krásně zjemní chuť pečené řepy.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Nejprve si oloupeme červenou řepu a nakrájíme ji asi na dvoucentimetrové kostky, cibuli nakrájíme na osminky. Na plechu smícháme červenou řepu, cibuli, neoloupané stroužky česneku a větší část tymiánu s troškou oleje. Lehce osolíme. Pečeme asi 40 minut až hodinu, dokud zelenina není dobře opečená. Občas zamícháme. Česnek po třiceti minutách vylovíme, aby se nám nespálil. 
Mezitím si v misce smícháme všechny suroviny na vafle a necháme odležet. 
Pečenou zeleninu přendáme do hrnce, přidáme vyloupaný česnek, šťávu z pomeranče a kešu  a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a rozmixujeme na hladký krém, který dosolíme a dopepříme. Pokud se nám zdá polévka málo kyselá přidáme lžíci, či dvě umeocta. 
Zapneme vaflovač a z těsta uděláme cca 5 vaflí. 
Polévku na talíři ozdobíme snítkou tymiánu.
 
Mému synovi polévka moc chutnala. Prozíravě jsem ho před obědem zbavila svrchního oblečení, protože řepa dost barví. Při prvním ochutnání polévky odhodil lžíci a jedl rukama a říkal "mam mňam". To je jedna z největších pochval. Myslím, že za tuhle polévku vás doma také pochválí.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Nikola Zvonařová

    zavřít okno