Pažitka
Název:

Polévka z pečeného květáku, mrkve a pórku se špaldovo petrželovými knedlíčky


Polévka z pečeného květáku, mrkve a pórku se špaldovo petrželovými knedlíčky


Ingredience:
Ingredience:
menší květák1 ks
mrkev3 ks
pórek1/2 ks
cibule1/2 ks
česnek2 stroužky
vývar nebo voda1 l
sůl dle chuti
tymián2 lžičky
olivový olej dle potřeby
smetana na vaření (200 ml - 140 ml na polévku + 60 ml na knedlíčky)1 kelímek
Knedlíčky:
špaldová mouka150 g
prášek do pečiva1 lžička
nasekaná petrželka4 lžíce
smetana na vaření60 ml
mléko60 ml
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Zeleninové polévky máme doma moc rádi. V podstatě se u nás vaří takové, které vydají za hlavní jídlo, takže opravdu husté. Ze stávajících zásob bylo třeba uvařit takovou polévku z květáku, mrkve a pórku. Mám ráda zeleninu pečenou v troubě a tak byla dnes příprava polévky z pečené zeleniny. K tomu jsem zvolila trochu jiné knedlíčky, jsou rychlé a polévku skvěle doplní, protože zelenina a bylinky jsou skvělí parťáci.

Předehřejte troubu na 200°C. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte květák, mrkev, 2/3 pórku a cibuli a česnek, osolte, posypte tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Pečte asi 30 minut, až zelenina změkne. V hrnci na lžíci oleje osmahneme1/3 zbývajícího pórku, aby zesklovatěl a pak přidáme upečenou zeleninu, zalijeme vývarem (nebo vodou), jen provaříme a rozmixujeme tyčovým mixerém. Přilijeme smetanu na vaření a provaříme, poté dochutíme, pokud je třeba dosolíme.

Knedlíčky připravíme tak, že v míse smíchejte špaldovou mouku s kypřicím práškem, petrželkou, sůl a pepř. Uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj mléko se smetanou, promíchejte. Těsto hněťte asi 2 minuty dohladka. Pak z něj vytvarujte váleček o průměru 5 cm a nakrájejte kousky, které poté tvarujte do knedlíčků. Vařte ve vroucí vodě cca 8 minut. Podávejte k polévce.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno